Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Cum să îmbrăcăm copiii? – Despre șosete, pălăriuțe și fular
Cum sa imbracam copiii Despre sosete palariute si fular

Cum să îmbrăcăm copiii? – Despre șosete, pălăriuțe și fular

Cuprins:

1. Mituri despre îmbrăcămintea adecvată pentru cei mici.
2. Ce trebuie să știm ?

 

Mituri despre îmbrăcămintea adecvată pentru cei mici

Unul dintre cele mai controversate subiecte de creștere a copiilor este, cum bine știm, cât de mult sau de puțin trebuie îmbrăcați copiii.

Dispute înverșunate, “mommy wars” și fluvii de cerneală tipografică sau pixeli au curs pe această temă, și totuși, adevărul pare să ne scape printre degete.

Și aceasta pentru că – asemenea atâtor aspecte din dezvoltarea unui copil – nu există o singură soluție valabilă pentru toți  copiii și toate familiile.
Există, totuși, câteva linii directoare, – aproape axiome – pe care le vom numi mai jos.

Ce trebuie să știm ?

Copiii – indiferent de vârstă – nu se îmblnăvesc de la frig/curent/vânt.

– E adevărat, frigul poate scădea apărarea locală (faimoasa apă rece care duce la roșu în gât) și dacă se suprapune un agent infecțios (virus sau bacterie) poate să apară o infecție.

Dar fără microbi în apropiere, copilul poate fi pus și în frigider, că nu va răci!


Un nou-născut sau sugar mic nu are nevoie de temperatură ambientală diferită de un copil mai mare sau un adult.

E adevărat că sugarii foarte mici își reglează mai greu temperatura corporală – adică durează mai mult să se adapteze la scăderi sau creșteri bruște de temperatură.

–       Tocmai de aceea, în casa în care se află un nou-născut temperatura nu trebuie să depășească 21-21,50 C – o temperatură prea mare îi poate supune la un stres suplimentar și la un consum de energie inutil!

–       Din același motiv, nu recomandăm folosirea căciuliței în casă, sau a mai multor straturi de hăinuțe – dacă temperatura camerei este cea corectă, specificată mai sus.

În plus, copiii sunt în marea majoritate a timpului în continuă mișcare, și au un metabolism bazal mult mai accelerat, ceea îi face să producă mult mai multă căldură.


Copilul trebuie îmbrăcat în tot atâtea straturi cât are și mama, indiferent de vârsta lui (excepție prematurii).

Este adevărat că  – mai ales în țara noastră – grija părinților noștri (foarte lăudabilă) a făcut ca generația de părinți de copii mici să fie destul de puțin rezistentă la frig; în consecință, părinții s-ar putea totuși să tolereze mai prost decât copiii lor temperaturile mai scăzute și să aibă nevoie de multe straturi de îmbrăcăminte.

–       Aveți curaj, totuși, să rupeți lanțul vicios și să faceți din copilul Dvs un copil puternic și rezistent! Să  luăm exemplu de la copii din populațiile nordice care la temperaturi de 15-17 grade zburdă doar în tricou și fără maieu sau jerseu, fără a fi deloc mai predispuși infecțiilor!

–       Prin contrast, un copil obișnuit să îi fie mereu foarte cald și să transpire frecvent, va fi mult mai fragil, cu timpul nu se va mai putea adapta la temperaturi mai scăzute și va fi mai predispus cu adevărat la infecții, pentru că este tot timpul transpirat, chiar la cel mai mic efort.

–       Aceeași regulă se aplică și la somn. Trebuie avută în vedere și preferința copilului (unii refuză să stea înveliți, alții au nevoie să fie înfășați strâns pentru a putea dormi, alți copii dorm în pat cu părinții – preluând din căldura acestora) pentru a nu risca supraîncălzirea lui!

–       În plus, pentru copiii purtați, trebuie luat în calcul și transferul de căldură de la părinte, deci poate fi nevoie de o “dezbrăcare” suplimentară!


Este esențial pentru dezvoltarea ulterioară să învățăm copilul să își cunoască corpul și să îi recunoască semnalele și nevoile.

La fel cum a insista excesiv cu mâncarea poate duce la suprimarea semnalelor de sațietate la un copil și la punerea bazelor unei obezități ulterioare, trebuie să permitem copilului să își recunoască senzația reală de frig sau cald și nevoia reală de mai multe sau mai puține haine și să răspundă în consecință.

–       totuși, un sugar nu poate să decidă singur. Ne putem ghida în schimb după temperatura trunchiului – faptul că are mâinile, piciorușele sau nasul mai reci nu înseamnă că îi este frig, dacă punând mâna pe sub haine la nivelul toracelui găsim că este transpirat. Dimpotrivă, s-ar putea să fie nevoie să mai îndepărtăm un strat de îmbrăcăminte…


Deși în afară de gerul iernii nu aș recomanda căciulițe pentru copii, pălăriuța de soare o consider obligatorie.

Protecția cu cremă solară, pălăriuța de soare și la nevoie ochelarii de soare cu protecție UV (reaplicată regulat) au devenit indispensabile vara la orice vârstă.

–       în afară de acestea, dacă este caniculă, permiteți copilului să umble doar în scutec sau chiloțel sau să petreacă toată ziua în piscina gonflabilă! E mult mai periculos să se supraîncălzească decât să revină la sfârșitul zilei în casă tremurând de surescitare pentru ziua minunată pe care a petrecut-o!

În afară de aceste câteva recomandări general valabile, dacă ar fi să dau un singur sfat legat de îmbrăcămintea copiilor, acesta ar fi :

Cum nu este posibil să asigurăm un comfort termic  ideal în orice minut al zile, mai degrabă să greșim  înspre mai puține haine decât înspre prea multe…

Articol scris pentru Cuib de Dr. Ana Ștefănescu – medic specialist pediatru, cu competență în ecografie generală, interes în naturopatie și masaj. Iată care este abordarea sa ca medic: “Crezul meu ca medic este să ajut copiii și pe părinții lor să găsească soluții cât mai naturale la problemele de sănătate cu care s-ar putea întâlni.

În lipsa acestora, sau dacă nu par să fie eficiente, abordarea mea este una alopată. 

Mai mult decât orice, îmi doresc să învăț cât mai multe despre organismul și mintea copilului și modul în care acestea cresc și se apără, cu mai mult sau mai puțin ajutor dinafară.”.

Blog-ul dansei îl puteți urmări pe doctoritadecopii.ro.  

Distribuie

Lasă un răspuns