Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
Microbiomul Alăptării
microbiomul alaptarii

Microbiomul Alăptării

Ca părinte m-am confruntat de multe ori cu întrebarea DE CE?

De ce e noapte? De ce se învârte Pământul?

De ce avem nevoie să mâncăm sau să dormim?

Întrebări la care avem un răspuns imediat sau putem să găsim un răspuns pertinent în vecinătatea enciclopediilor sau a internetului.

Însă nu întotdeauna curiozitățile sunt la fel de simple, micii noștri cercetători explorând lumi dincolo de cunoașterea noastră de bază și deschizând uși prin care ne vedem nevoiți să intrăm.

Așa a venit mult prea complicata, alambicata și atât de complexa întrebare: DE CE SUNT OAMENII DIFERIȚI?

De ce oamenilor le plac diferitele tipuri de îmbrăcăminte? Sau mâncare?

De ce unii oameni reacționează diferit în situații similare?

Desigur, răspunsul era simplu.

Am scos genomul uman la întâmpinare, corelat cu educația primită și factorii de mediu aferenți.

Știați și răspunsul acesta, nu e așa?

Cum ar fi dacă v-aș spune că în fiecare dintre corpurile voastre există de 100 x mai mulți microbi decât gene? Sau că suntem în proporție de 99.9% asemănători din punct de vedere genetic dar 80-90% diferiți în materie de microbiotă?

Înainte să scoateți dezinfectantul de mâini la întâmpinare, permiteți-mi să vă asigur că majoritatea acestor microbi sunt buni.

Mai mult decât atât, în lipsa lor, corpul și creierul încep să funcționeze diferit sau deficitar. Majoritatea acestor bacterii își fac casă în flora intestinală încă din timpul nașterii, prin colonizarea vaginală.

În multe spitale, în lipsa unei nașteri de aceste tip, copilul va fii însămânțat ulterior cu un prosop îmbibat cu microbiomul vaginal al mamei.

Împreună cu bacteriile bune din laptele matern (nu, acesta nu este steril și bine că nu e) și restul microbilor la care suntem expuși în primii trei ani de viață prin alimentație, mediu, curățenie (sau mai degrabă lipsa ei) corpul își formează o unicitate aparte care va influenţa modul în care viitorul adult se comportă, gândește și se îmbolnăvește (sau nu).

Dar haideți să vedem în ce măsură contează alăptarea, doar suntem în Săptămâna Internațională a Alăptării, nu în Săptămâna Internațională a Microbilor, nu?

Cercetătorii de la UCLA au demonstrat în primăvara acestui an că o treime din bacteriile regăsite în flora intestinală a bebelușului vin din laptele matern al mamei plus un 10% adițional de pe pielea sânului mamei.

Mai mult decât atât, bebelușii care sunt alăptați și după începerea diversificării continuă să își dezvolte microbiomul, lucru asociat cu o stare de sănătate mai bună pe termen lung.

După naștere, bacteriile bune cu care ia contact bebelușul îl ajută să digere mâncarea și să educe imunitatea bebelușului să identifice microbii prieteni și microbii inamici.

Laptele de mamă este special în mai multe forme decât am putea vreodata enumera.

Fiecare lapte de mamifer conține zaharuri complexe numite oligozaharide. Fiecare lapte de mamifer conține zaharuri complexe numite oligozaharide.

Laptele uman, spre deosebire de cel animal conține un număr record de H.M.O (human milk oligosaccharides) și anume peste 200.

Acest ”ingredient”, pe lângă lactoză și grăsimi, sunt o sursă bogată de energie în dezvoltarea rapidă a sugarului.

Totuși, acestea nu sunt digerabile.

Ne putem întreba atunci de ce mama consumă atâtea resurse pentru a crea ceva ce nu îi este de folos copilului? Se pare că acestea călătoresc neafectate prin stomac și sistemul digestiv oprindu-se în intestinul gros, unde majoritatea bacteriilor din corpul nostru trăiesc.

Și atunci, dacă H.M.O nu sunt de fapt hrană pentru bebeluș, cât hrană pentru microbi?

Vă invit joi, 3 august 2017, de la ora 18:00, la Cuib pentru a înțelege împreună, amănunțit, de ce laptele matern conține de 10 ori mai multe oligozaharide decât laptele de vacă, cu ce influențează ele creșterea cerebrală rapidă a bebelușilor noștri, cum un microbiom ”hrănit” corespunzător scade incidența bolilor și dictează dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos cât și comportamentele complexe pe care acesta le va dezvolta pe parcursul vieții.

Vă aştept Microbiomul alăptării – Popularea corpului bebeluşului cu bacterii sănătoase, curs gratuit din cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării la Cuibul Berzelor.

Pentru inscriere, trimite un email la info@cuibulberzelor.ro, mentionand cursul la care vrei sa participi, numele tau complet si numarul de telefon.

Te invitam sa te inscrii si la cursul nostru Pregatirea pentru alaptare !

Distribuie

Lasă un răspuns