Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
De ce nu dorm bebelușii toată noaptea?
De ce nu dorm bebelusii toata noaptea

De ce nu dorm bebelușii toată noaptea?

Cuprins:

1.SOMNUL BEBELUSILOR ESTE UN COMPORTAMENT INVATAT
2.CARE SUNT CICLURILE DIN SOMNUL ADULTULUI
3.CARE SUNT CICLURILE DIN SOMNUL BEBELUSULUI
4.CE ESTE ESENTIAL DE RETINUT DESPRE SOMNUL BEBELUSULUI
5.CUM SA SUPRAVIETUIESTI SOMNULUI BEBELUSULUI TAU

Somnul bebelusului nu-i întotdeauna un motiv de-a zâmbi. Dar ştii gluma aia cu „maternitatea este un experiment social ce urmăreşte să dovedească inutilitatea somnului?” Cred că fiecare mamă se simte parte din acel experiment, cel puţin în unele momente ale vieţii bebeluşului. De ce este atât de dificil somnul copiilor? De ce nu dorm la fel ca noi?

SOMNUL BEBELUSILOR ESTE UN COMPORTAMENT INVATAT

Dar are câteva „şmecherii”:

  1. Se învaţă experienţial, adică prin practică, nu teorie. Motiv pentru care durează, uneori mai mult, alteori mai puţin, până creierul face acele asocieri ce rezultă într-un tipar de somn.
  2. Învăţarea obiceiurilor de somn se face în limitele a ceea ce permite gradul de maturare neurofiziologică. Un prematur are un tipar de somn, un nou-născut – altul, după cum la 1 an sau la 3 ani copilul doarme cu totul altfel. Prin ceea ce facem noi ca adulţi putem ajuta sau încurca dezvoltarea unor obiceiuri de somn sănătoase, dar totul se întâmplă în limitele vârstei copilului.
  3. Copiii dorm diferit pentru că sunt diferiţi. Şi maşinile de serie mai au diferenţe între ele, ce să mai spunem de copiii. Somnul bebelusilor este influenţat şi de anumite caracteristici înnăscute cum ar fi temperamentul. Spre exemplu, un copil cu un temperament mai liniştit foarte probabil va ajunge mai repede la un orar de somn pe placul părinţilor şi va dormi toată noaptea mai devreme decât un copil cu un temperament mai energic.

Dincolo de asta mai vreau să vă spun că omul nu a fost construit să doarmă toată noaptea. Sute de mii de ani, oamenii au trăit în medii periculoase, fiind nevoiţi să facă faţă frigului şi prădătorilor (de la banalele insecte la prădătorii cu dinţi şi gheare). Motiv pentru care oamenii nu dormeau singuri şi nici toată noaptea. Dormeam în grup ca să ne putem apăra şi ne trezeam noaptea ca să punem lemne pe foc şi să ne asigurăm că nu e vreun prădător prin preajmă. Avem un somn ciclic.

CARE SUNT CICLURILE DIN SOMNUL ADULTULUI

Ciclul de somn al unui adult este cam de 90 de minute. În 90 de minute un adult adoarme, doarme profund şi visează. Somnul adânc (sau profund) este momentul în care celulele se regenerează la adulţi şi momentul când cresc copiii. Vedeţi, chiar nu ne prosteau bunicii când spuneau că trebuie să dormim ca să creştem mari.

Somnul cu vise este esenţial pentru buna dezvoltare şi funcţionare a creierului. Motiv pentru care, aşa cum arată studiile, de exemplu prematurii au un procent mai mare de somn cu vise faţă de nou născuţi şi dorm mai mult per ansamblu faţă de un nou-născut la termen, cel puţin pînă la data „oficială a naşterii”.

După somnul cu vise, la finalul unui ciclu de somn are loc o trezire de scurtă durată. Noi adulţii, ne-am „automatizat” această trezire de scurtă durată. Adică îi acordăm puţine resurse şi dacă nu ne este frig, cald, sete sau nu ne deranjează ceva din mediu nici nu ţinem minte această trezire. Dar ea se întâmplă invariabil la fiecare aproximativ 90 de minute.

CARE SUNT CICLURILE DIN SOMNUL BEBELUSULUI

Copiii dorm puţin altfel. La ei ciclurile de somn sunt de 30-45 de minute. Trezirile lor (şi ale părinţilor) sunt de multe ori treziri de-a binelea. În plus, copiii nu au învăţate abilităţile de adormire, motiv pentru care adesea au nevoie de ajutor să readoarmă pentru următorul ciclu de somn. Iar în primele luni de viaţă ei au nevoie şi de hrană, iar un tipar de somn cu treziri mai frecvente noaptea adesea stimulează lactaţia mamei şi ajută la o mai bună creştere a bebeluşului.

Dar trezirile continuă adesea şi după ce voinicul creşte şi nu are neapărat nevoie de hrană. Are nevoie să fie ajutat să adoarmă, să fie ajutat să se liniştească. Aşa cum spuneam mai sus, unii copii învaţă mai uşor aceste abilităţi de auto-liniştire şi le e mai uşor să trească dintr-un ciclu de somn în altul. Alţii, le învaţă foarte greu.

Însă e esenţial pentru noi, părinţii, să ştim că nu greşim neapărat ceva şi să nu ne îngrijorăm dacă bebeluşul nostru nu doarme la fel ca şi alţi bebeluşi. Desigur, dacă bănuiţi că ceva nu e în regulă cu al vostru copil, e bine să vă căutaţi liniştea şi în urma unui consult pediatric.

CE ESTE ESENTIAL DE RETINUT DESPRE SOMNUL BEBELUSULUI

  1. Creierul cu care vine pe lume copilul este creierul urmaşilor noştri care nu dormeau toată noaptea şi care nu dormeau singuri. E normal să plângă dacă se trezeşte singur în pătuţ.
  2. Oamenii, adulţi şi bebeluşi, dorm în cicluri de somn la finalul cărora are loc o trezire de scurtă durată. Unii copii au nevoie de ajutor pentru a re-adormi.
  3. Sunt unele lucruri pe care le putem face ca să îi ajutăm pe copii (bine, mai mult pe noi adulţii de fapt) să doarmă mai bine, dar în limitele vârstei şi altor caracteristici ale copilului.
  4. E greu pentru părinţi, e ok să spuneţi asta şi să cereţi ajutor celor din jur. Nu greşiţi neapărat ceva dacă al vostru copil nu doarme bine, nu trebuie să ascundeţi asta.

CUM SA SUPRAVIETUIESTI SOMNULUI BEBELUSULUI TAU

Nesomnul ne afectează pe noi adulţii, dar cei mai mulţi părinţi reuşesc să se adapteze,  creierul îşi „aminteşte” modul „strămoşesc” de somn. Ne resimţim ca nivel de energie şi concentrare – memorare – atenţie. Dar toate sunt efecte reversibile. Cei mai mulţi copii se odihnesc şi se dezvoltă normal oricât de haotic pare modul lor de a dormi. E important să vă amintiţi asta ca să nu vă îngrijoraţi pentru posibile efecte adverse ale nesomnului asupra copilului vostru.

Şi toate trec. Avem doar câţiva ani să ne bucurăm de bebeluşii noşti dragi. Poate acesta e modul naturii de a ne da mai mult timp cu ai noştii copii, să îi simţim aproape şi ziua şi noaptea. Dar da, de multe ori e greu, mai ales dacă mai ai şi alţi copii sau o viaţă profesională solicitantă la care doreşti să te întorci. Dar e un timp pentru toate şi ai doar câţiva ani să te bucuri de „bebeluşia” copilului tău. Ia lucrurile aşa cum sunt şi încearcă să te bucuri şi de nesomn. Va trece şi-ţi va fi dor, deşi poate acum poate să pară greu de crezut. Nopţi liniştite!

vrei sa afli mai multe? Imi poti pune toate intrebarile care te framanta cand ne intalnim la cursul despre somnul bebelusului (0 – 2 ani). Inscrie-te si tu!
Distribuie

Lasă un răspuns