Header Cuibul Berzelor
BLOG /

Asteptarile nerealiste legate de nastere provoaca traume

breadcrumb-header
asteptarile-nerealiste-legate-de-nastere-provoaca-traume

Asteptarile nerealiste legate de nastere provoaca traume

Postat in de catre Dana Ganja

Multi oameni cred ca interventiile medicale din cadrul unei nasteri provoaca traume. Cel mai adesea, acest lucru nu este corect.

Ceea ce provoaca insa traume sunt asteptarile – asteptari privind durerea, modul in care este sustinuta o mama, modul in care va reactiona la intensitatea travaliului ori mediul in care acesta se va desfasura.

Este tentant sa credem ca ne putem elibera pur si simplu de asteptari, pentru a evita astfel traumele si sa abordam nasterea cu atitudinea “oricum ar fi, copilul se va naste asa cum trebuie sa se intample”.

Insa se acumuleaza in noi, de-a lungul unei vieti intregi, asteptari privind durerile travaliului, cat ajutor ar trebui sa primim, modul in care ar trebui sa fie tratata o persoana aflata in durere sau care este rolul adecvat al medicinei, precum si multi alti factori.

In calitate de participanti activi in propria familie si cultura, oamenii poarta cu ei asteptari ce le-au fost insuflate de traditie sau experienta, fie ca le recunosc sau nu.

In cele mai multe sesiuni pe care le conduc cu mamele, traumele lor nu au fost cauzate de epidurala ori cezariana, ci de o ruptura intr-o relatie.

Unul dintre rolurile mele in lumea nasterilor este acela de a lucra cu mamele, cu partenerii si cu cei implicati in actul nasterii pentru vindecarea traumelor prin povestire. In cele mai multe sesiuni pe care le conduc cu mamele, traumele lor nu au fost cauzate de epidurala ori cezariana, ci de o ruptura intr-o relatie.

Poate ca a fost modul in care ea a fost grabita printr-o procedura prin care crezuse ca va fi ghidata cu blandete.

Poate ca a fost faptul ca partenerul ei nu a raspuns asa cum ea s-ar fi asteptat atunci cand era nesigura daca i s-au rupt membranele. Poate ca a fost modul in care un prieten, un membru al familiei, ori un cadru medical i-a spus ca nasterea ei va decurge, iar in cele din urma nu s-a intamplat asa.

Mamele, tatii si partenerii cauta medici, moase, asistente medicale, doule si educatori prenatali. Ei se bazeaza pe noi pentru a le oferi cu intelepciune tot suportul pentru nastere.

Atunci cand primesc in schimb un buchet de clisee si promisiuni insinuate – “In cazul in care doar te relaxezi, travaliul nu va fi dureros”, “Daca te duci la un centru de nasteri, nu vei avea o cezariana”, “Nasterea este naturala” – semintele traumei sunt plantate. Mesajele alb-negru despre nastere seteaza parintii sa aiba asteptari absolute cu privire la modul in care aceasta se va desfasura.

Uneori, ei au noroc si stelele se aliniaza asa incat aceste mesaje se dovedesc a fi adevarate.

Aceste familii pot continua sa raspandeasca astfel de mesaje prea simpliste pentru altii, extinzand raza de actiune a durerii ce o pot provoca.

Atunci cand nasterea nu merge conform cu promisiunile insinuate, mamele pot crede ca trupurile ori mintea lor sunt cumva defecte, neavand trairi conform asteptarilor.

Pregatirea familiilor exclusiv pentru nasterea fara medicatie poate rani. Cand ii invatam pe parinti doar cum sa evite tehnologia medicala, in loc de a le arata modul in care sa coopereze cu aceasta si sa ramana conectati unul cu celalalt, ii pregatim pentru un curs al evenimentelor care ii poate rani.

Folosirea unui limbaj non-inclusiv despre nastere poate rani parintii. Innabusirea traumelor de la naștere prin folosirea expresiilor de genul „cel puțin aveti un copil sănătos“ provoaca suferinta. Folosirea unui limbaj absolut pentru a explica procesul nasterii RANESTE PARINTII.

Oameni buni, este timpul pentru o revolutie. Pregatirea terenului pentru trauma prin sadirea de asteptari nerealiste si idealizarea unui tip de nastere in detrimentul altuia este la fel de daunatoare ca impingerea unei femei catre inducerea nasterii sau cezariana.

Exista o corelatie directa intre traume si rupturi de relatii. Haideti sa aducem inapoi un echilibru in nastere! Supra-medicalizarea nasterii ce a aparut in timpurile moderne nu va fi rezolvata prin SUPER simplificarea nasterii, prin SUPER accentuarea valorii unui anumit tip de nastere in detrimentul altuia, ori SUPER complacerea intr-o gandire magica despre un proces foarte intens.

Echilibrul nu se afla in extreme!

Echilibrul este acolo unde putem gasi compasiune pentru toti oamenii implicati intr-o nastere.

Echilibrul se gaseste in a recunoaste intentiile pozitive si utilizarile cu folos ale oricarui instrument pentru nastere.

Echilibrul se gaseste in evaluarea asteptarilor precum si in efortul depus pentru a extinde posibilitatile a ceea ce reprezinta un mod acceptabil de a trece prin procesul nasterii.

Echilibrul se gaseste in pregatirea pentru nasterea pe care ti-o doresti, precum si gasirea modalitatilor de a-i face fata, de a gasi capacitatea de adaptare si de a ramane flexibil pentru orice rezultat.

Echilibrul vine din acceptarea faptului ca nasterea este o serie de evenimente ce sunt influentate de foarte multi factori si ca meritul mamei este inerent, si in nici un fel legat de rezultatul nasterii.

Articol scris de Nikki Shaheed pentru Birthing from Within San Antonio

Cursurile prenatale lamaze de la cuib te pregatesc pentru toate scenariile de nastere posibile! Tine cont ca e bine sa incepi cursul intre saptamanile 28 – 30 de sarcina si inscrie-te in una din grupele programate pentru luna mai!