Header Cuibul Berzelor
BLOG /

Plan de Nastere : ce este?

breadcrumb-header
ce-este-planul-de-nastere

Plan de Nastere : ce este?

Postat in de catre Nora Niculescu

 

Cuprins:

1.DAR CE ESTE PLANUL DE NASTERE?
2.CE CUPRINDE PLANUL DE NASTERE ?

 

Suntem obisnuiti sa planificam mai tot din viata noastra, cu principalul scop de a ne simti mai pregatiti, mai “in control”.

Planificam nunta, planificam cand sa facem un bebe si atunci…de ce sa nu planificam si cum ne-am dori sa aducem pe lume acel bebelus?

Conceptul acesta este larg raspandit in toata lumea, iar la noi in Romania, acum incet-incet, cu timiditate, incepe sa-si croiasca propriul drum.

Dar ce este Planul de Nastere?

Planul de Nastere este in primul rand un instrument de comunicare.

Cu siguranta fiecare gravida isi pune o multime de intrebari in timpul sarcinii. Iar cu cat se apropie mai mult de momentul nasterii, apar o intreaga artilerie de alte intrebari si temeri.

Dintre toate, teama de necunoscut este cea care genereaza ulterior cea mai mare tensiune in mintea si in corpul mamei la nastere, iar tensiunea si incordarea duc inevitabil la o durere perceputa mult mai mare.

In mod mai mult mai mai putin organizat, orice viitoare mamica incearca sa-si lamureasca cat mai multe din necunoscute, discutand cu alte femei ce au trecut deja prin experienta nasterii, sau citind articole pe net, sau participand la cursuri prenatale.

Dar cred ca cel mai mult ne dorim sa primim raspunsuri de la medicul ginecolog care ne urmareste sarcina. Si de aceea, la vizitele prenatale  incercam sa discutam lucrurile care ne preocupa cel mai mult.

Ce cuprinde planul de nastere ? 

Astfel, planul de nastere cuprinde toate subiectele acestea importante si porneste de la premisa ca lucrurile se pot desfasura asa cum ne dorim noi.

Preferintele noastre cu privire la ce se intampla cu noi si cu bebelusii nostri din momentul in care pasim in spital fiind in travaliu si pana la plecarea acasa, sunt cuprinse in acest plan.

Iar aceste preferinte trebuie discutate cu medicul ginecolog in prealabil, deoarece uneori politica spitalului s-ar putea sa nu permita absolut tot ceea ce noi de dorim, sau situatia sa fie de asa natura incat sa fie necesare abateri de la acest plan (ex: situatii care sa impuna cezariana de urgenta, chiar daca mama si-a exprimat dorinta de a naste natural initial).

De aceea fiecare mamica trebuie sa inteleaga ca planul de nastere nu reprezinta nici o garantie, ci este un punct de pornire in discutiile cu medicii, astfel incat sa afle si ei ce ne dorim si sa incerce sa ne ofere maximul de sprijin pentru a ne indeplini dorintele.

Asadar, ca puncte de pornire am putea lua in calcul urmatoarele: ne dorim sa nastem natural, cu epidurala sau prin cezariana? Dorim sa fim singure in travaliu si la nastere, sau ne dorim sa fim insotite de cineva (si daca da, de cine)? Dorim sa intram in travaliu spontan sau ne dorim ca bebelusul sa se nasca intr-un moment anume? Vrem sa avem posibilitatea de a ne misca liber in travaliu si de a folosi diferite masuri de confort?  Exista posibilitatea de a naste in alta pozitie decat cea culcata pe spate? Vrem sa recoltam celule stem? Vrem sa alaptam exclusiv?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care se pot pune si a caror raspunsuri definesc preferintele noastre cu privire la nastere si ce se intampla dupa aceea cu bebelusul, cat timp suntem in spital.

Dar pentru a putea avea niste preferinte, este foarte important sa ne informam inainte cat mai bine si mai corect cu privire la tot ce implica travaliul, nasterea, interventiile medicale, alaptarea si ingrijirea bebelusului, astfel incat sa putem lua decizii in mod informat, nu doar “dupa ureche” sau orientandu-ne dupa ce au facut alte mame in jurul nostru.

In concluzie, va doresc o nastere asa cum o visati voi in planurile voastre de nastere si bebelusi sanatosi si fericiti, ca doar ei sunt motorul nostru cel mai bun, in viata de zi cu zi! 🙂

Articol scris pentru platforma online: www.mamaresponsabila.ro