Header Cuibul Berzelor
BLOG /

Cum alegi unde sa faci cursul Lamaze?

breadcrumb-header
cum-alegi-unde-faci-cursul-lamaze

Cum alegi unde sa faci cursul Lamaze?

Postat in de catre Nora Niculescu

Cuprins:

1.MODALITATEA DE PREZENTARE A INFORMATIEI DE LA CURSUL LAMAZE E INFLUENTATA DE PROFESIA DE BAZA A EDUCATORULUI
2.ATMOSFERA DE LA CURSUL LAMAZE E INFLUENTATA DE AMPRENTA PERSONALA A EDUCATORULUI
3.DE CE TREBUIE SA ALEGI CU ATENTIE UNDE FACI CURSUL PRENATAL LAMAZE

 

Buna intrebare, nu?

Mai ales ca in orasele mai mari, cum e si Clujul, exista mai multe optiuni la acest capitol.

Adevarul e ca la capitolul informatie, toti educatorii prenatali Lamaze trebuie sa comunice aceleasi lucruri, bazate pe aceleasi studii medicale si psihologice stiintifice.

Subiectele care se ating in cadrul oricarui curs sunt cam aceleasi, indiferent de cel care sustine cursul.

modalitatea de prezentare a informatiei de la cursul lamaze e influentata de profesia de baza a educatorului

 

Diferenta o poate face pe de-o parte ordinea de prezentare a informatiei si, cu mult mai important, “atingerea” personala a educatorului.

Si aici cred ca apar diferentele cu adevarat semnificative.

Caci nu este tot una daca educatorul este ca formare medic, sau psiholog, sau moasa, sau economist sau o alta meserie:

 

  • Un medic ce tine un curs Lamaze cu siguranta este modelat si de multii ani de medicina care sunt automat parte din formarea sa. Astfel este de asteptat ca el  sa sustina un curs Lamaze mai “medical” decat un psiholog, de exemplu. Un medic va putea comunica toate detaliile medicale de care dispune, in masura in care parintii ii vor cere acest lucru. E de asteptat sa fie mai sensibil la potentiale riscuri asociate cu sarcina si nasterea, chiar si in contextul unei sarcini fara probleme si cred ca mesajul care tinde sa predomine in acest caz este acela de incredere in personalul medical din spitale.

 

  • O moasa ce tine un curs Lamaze probabil va face o treaba similara cu un medic, caci la fel, avand background-ul medical si lucrand si in sistem, este mai greu sa oferi o alta perspectiva. Totusi, cred ca o moasa va pune mai mare accent pe nasterea vaginala, decat pe cea prin cezariana si pe eventualele complicatii care ar putea aparea.

 

  • Un curs Lamaze sustinut de un psiholog, chiar daca va atinge aceleasi subiecte, o va face cu o atentie mai mare asupra aspectelor psiho-emotionale ale intregii experiente. E de asteptat sa vorbeasca si despre schimbarile emotionale in sarcina, despre cum e posibil ca mama sa se simta in timpul travaliului (pe langa ceea ce va experimenta din punct de vedere fizic), despre cum ceea ce simte si gandeste poate sa influenteze intreaga experienta a nasterii, despre importanta locului in care mama isi petrece travaliul si cum acesta poate sa influenteze evolutia intregului proces la nivel fizic.

 

Bineinteles ca daca exista interes, curiozitate si deschidere, si o persoana cu formare medicala poate sa invete si sa asimileze aspectele psiho-emotionale, la fel cum un psiholog poate sa invete foarte multe aspecte ce tin de partea medicala.

Acestea sunt liniile mari care pot diferentia cursurile Lamaze existente pe piata si dintre care mama va alege cel mai probabil unul singur.

Alegerea cred ca tine in mare parte de nevoile pe care le are fiecare mamica si de experienta pe care o cauta la un asemenea curs.

 

atmosfera de la cursul lamaze e influentata de amprenta personala a educatorului

 

Ce diferente mai pot sa apara:

  • numarul de cupluri cu care lucreaza fiecare educator prenatal. Unii aleg sa lucreze in formula de unu-la-unu, altii sa lucreze in grup.
  • unii educatori nu pun accent prea mare pe prezenta tatalui la cursuri, pe cand altii incurajeaza prezenta cuplului, nu doar a mamei
  • unii educatori au o abordare mai prietenoasa, mai personala, pe cand altii pastreaza o oarecare distanta profesionala.

Nu as putea sa ma pronunt despre cum s-ar putea desfasura un curs Lamaze sustinut de o persoana care are un cu totul alt background decat cel medical sau psihologic, dar sunt convinsa ca acolo unde exista pasiune reala pentru domeniu, pot fi depasite orice eventualele minusuri sau lacune. Vorba aceea – “omul sfinteste locul” 🙂

de ce trebuie sa alegi cu atentie unde faci cursul prenatal lamaze

 

Mai ales daca esti la prima sarcina si n-ai prin preajma prietene cu copii mici, nu esti deloc familiarizata cu preocuparile la care ajung viitorii si proaspetii parinti.

Pentru ca sarcina si nasterea sunt doar inceputul vietii tale de parinte, e bine sa alegi sa faci cursul prenatal Lamaze acolo unde:

  • centrul prenatal are experienta in sustinerea de cursuri pre- si post-natale care sa te ghideze cu informatii utile atunci cand vei incepe documentarea despre alaptare, despre diversificare ori despre parenting
  • educatorul parental Lamaze are multiple formari – de doula la nastere, de doula post-partum si de consilier in alaptare
  • centrul prenatal are o comunitate activa si solidara – care sa preia partial lipsa sprijinului familiei extinse ori a comunitatii rurale, in care ‘intreg satul creste un copil’; vei vedea ca o vorba buna, o incurajare si un schimb de experiente facut chiar si online, chiar si in miez de noapte, sunt esentiale pentru a-ti recapata rabdarea, increderea in tine si a te orienta spre sursele de documentare si autoritate competente pentru ingrijorarile tale

Draga mamica, sfatul meu este sa te interesezi, sa ceri feedback si recomandari de la alti parinti ce au participat deja la un curs Lamaze.

Incearca sa iei legatura cu mai multi educatori, inainte de a te decide catre care dintre ei te vei indrepta si pune-le orice intrebari le consideri tu relevante si care te-ar putea ajuta sa iei cea mai buna decizie. Ia “pulsul” fiecaruia si asculta-ti sufletul si sunt convinsa ca vei ajunge in cel mai potrivit loc pentru voi si bebelusul vostru.

cauta in calendarul de cursuri lamaze grupa care incepe cand ai 28 – 32 de saptamani de sarcina si inscrie-te acum!

Comentarii


  1. Eu nu sunt însărcinată, nici părinte, în schimb am pierdut două sarcini și îmi doresc extrem de mult să fac aceste cursuri, atât pentru mine cât și pentru a putea ajuta alte viitoare mămici. Mulțumesc anticipat.

Parerea ta

Analytics by Conversios