Asteptam un bebe /

Curs Lamaze Online

breadcrumb-header

Curs Lamaze Online

CURS DISPONIBIL ONLINE
Pret: 500,00 lei
 lei
Trainer: Miha / Nora
Disponibil: 15

Cursuri Lamaze ONLINE – TRAINERI: NORA / MIHAELA

curs prenatal Lamaze Cluj

Cuprins:

1. CE ESTE?
2. PENTRU CINE ESTE RECOMANDAT?
3. CAND ESTE RECOMANDAT ACEST CURS?
4. DESPRE CE VOM DISCUTA?
5. DE CE SA ALEG ACEST CURS?
6. CARE SUNT BENEFICIILE IN VIITOR?
7. CINE SUSTINE ACEST CURS ?
8. TARIF

Unii dintre parinti sunt mai familiarizati cu conceptul de “curs Lamaze”, pe cand altii cu cel de “curs de puericultura“. La Cuibul Berzelor, cele doua cursuri sunt defapt unul si acelasi curs, cu aceeasi tematica si aceiasi educatori prenatali faini si pasionati de ceea ce fac. Asa ca simtiti-va liberi sa va inscrieti la oricare din cele doua cursuri de pe site, caci ne vom intalni oricum in acelasi loc 🙂

Ce este?

Cursul More than Lamaze este un curs de auto-cunoaștere, mai presus de orice 

Un nou început, o nouă inimioară care bate, noi sentimente, noi emoții. Pregătirea pentru rolul de părinte vine cu un amalgam de trăiri unice, însă un ajutor profesionist și specializat va face întotdeauna diferența în aventura plină de dragoste ce urmează celor 9 luni de așteptare.

Pentru cine este recomandat?

La acest curs online poate participa oricine, din tara sau din diaspora. Indiferent de modalitatea de nastere aleasa sau recomandata: natural, cu epidurala sau prin cezariana, noi suntem pregatiti cu informatii complete si complexe, care va vor ajuta sa va pregatiti de venirea pe lume a celui mic.

Cand este recomandat acest curs?

Recomandarea noastra este ca acesta sa fie facut in ultimul trimestru de sarcina, respectiv sa fie inceput oricand intre saptamanile 28 si 34 de  sarcina.

Atestat de puericultura

La finalul cursului, tatii participanti primesc atestatul de puericultura, cu 15 zile suplimentare de concediu platit.

Incepand cu data de 26.08.2022, s-a votat prin hotarare de urgenta, acordarea de 10 zile de concediu paternal platit tatilor la nasterea oricaruia dintre copii, iar in baza atestatului de puericultura se mai primesc inca 5 zile suplimentare de concediu.

 

Despre ce vom discuta?

Cursul integral este alcătuit din 2 parți, după cum urmează:

 

Materiale de pregatire 

O serie de 8 lecții tematice pre-înregistrate de trainerii noștri, parcurse în ritm propriu de viitorii părinți înainte de începerea cursului live.

 • Anatomia și fiziologia sarcinii
 • Exerciții de respirației
 • Pregătirea perineului pentru naștere
 • Exercițiile de elasticizare a ligamentelor și de pregătire a bazinului pentru naștere
 • Hormonii nașterii
 • Pozitionarea bebelușului în burtică
 • Teoriile durerii
 • Îngrijirea bebelușului – Video practic 

 

CURSUL LIVE

O serie de 4 întâlniri a câte 2 ore jumătate pe Zoom ce cuprind atât lecții propriu-zise, cât și exerciții practice și sesiuni Q&A unde viitorii părinți găsesc răspuns la orice întrebare.

Cursul Live #1 Travaliul și nașterea 

 • Travaliul și ultima lună care are 980 de zile – Pe parcursul acestei lecții, povestim despre semnele preliminare de travaliu, contracții, și, poate cel mai important, măsuri de confort în travaliu. În plus, viitorii părinți se familiarizează cu hormonii nașterii și stadiile nașterii, pentru a crea o relație puternică de sprijin între parteneri în acel moment de intensitate hormonală și emoțională maximă. Cunoștințele despre psihologia nașterii și înfruntarea temerilor fac trecerea către cel mai important moment, nașterea. 
 • Planul de naștere și experiența nașterii – Această lecție începe cu informații prețioase despre pozițiile bebelușului și ce este de făcut în cazul în care fătul este întors în burtică. Vă ajutăm să pregătiți planul de naștere propriu și personal, și includem o listă completă pentru bagajul de maternitate. Dilatația, expulzia, adrenalina, tăierea cordonului ombilical și expulzia placentei sunt subiecte foarte importante pe care le prezentăm părinților într-un mod accesibil, cu toate ramificațiile fizice, medicale și psihologice ale acestora. 

Cursul Live #2 Sprijinul medical 

 • Intervențiile medicale și comunicarea cu personalul medical – Aducem la cunoștință terminologia de spital, pentru ca părinții să poată să aibă o comunicare deschisă și eficientă cu personalul medical în timpul nașterii!  Introducem noțiunile de epidurală, cezariană, epiziotomie, inducție și monitorizare corectă, pentru ca mama să poată lua decizii informate dintr-un spațiu de încredere și cunoștințe solide, atât înainte de naștere, cât și în timpul unor situații imprevizibile ce pot apărea. Aceste cunoștințe ajută și partenerul să se poată implica în timpul nașterii cu înțelegere, rațiune și empatie. 

Cursul Live #3 Conectarea

 • Psihologia post-partum și alăptarea – Această lecție începe prin prezentarea anatomiei și fiziologiei post-partum, de la momentul imediat de după naștere până la acomodarea de acasă. Discutăm despre schimbările prin care trece corpul mamei, dar și despre emoțiile și psihologia post-partum. Înțelegem influența pe care experienței nașterii o are asupra cuplului, dar și asupra conectării cu noul membru al familiei. Încheiem această lecție cu noțiuni fundamentale ce țin de alăptare: atașarea în timpul alăptării, înfundarea sau blocarea canalelor, poziția în timpul alăptării, consistența laptelui, subliniind importanța sprijinului specializat în alăptare.

Cursul Live #4 Puericultură

Îngrijirea bebelușului – Al patrulea trimestru reprezintă începutul celei mai magice perioade din perioada unor părinți, momentul în care își cunosc copilul și explorează relația cu acesta. Aflam care e rolul Scorului APGAR în îngrijirea bebelușului, discutăm despre îngrijirea cordonului ombilical și ajutăm părinții să se pregătească pentru problemele frecvente ale nou-născuților: icterul neonatal, regurgitația, tranzitul intestinal, dermatita seboreică, respirația, colicile. Lăsăm pentru finalul cursului subiectele cele mai așteptate: somnul, îmbrăcămintea (conform OMS, căci alegerile vestimentare drăgălașe vă aparțin), temperatura, plânsul și băița.

De ce sa aleg acest curs?

Cursurile noastre sunt mai mult despre a intelege pe deplin procesul nasterii, reusind de asemenea sa ne invingem propriile frici.

Impreuna vom povesti despre planul de nastere, incurajand de asemenea comunicarea deschisa atat cu echipa medicala, cat si cu partenerul – toate acestea pentru a avea o experienta frumoasa .

Pe langa aceasta, dupa cum bine stim, dincolo de experienta fizica, nasterea este si o experienta profund emotionala.

Asa ca, in abordarea noastra, tinem cont de urmatoarele aspecte:

– Informația pe care o transmitem la cursuri se bazeaza în totalitate pe studii si pe cele mai recente recomandari in domeniu, asigurand astfel o informare corecta, care alaturi de preventie reprezinta cheia unor rezultate excelente
– Atat travaliul, cat si nasterea, necesita multa pregatire la nivel mental, fizic si emotional
– De multe ori medicii nu reusesc sa dedice suficient timp oferirii de informatii detaliate, focusul lor fiind in mare parte pe problemele strict medicale
– Nasterea este o experienta profund transformatoare, in care vrem sa intram nu doar cu informatie corecta, cat si cu un mindset potrivit, asfel incat sa putem intampina cu incredere orice va fi sa ne aduca in cale aceasta experienta.

Care sunt beneficiile in viitor?

Acces în comunitatea închisă a Cuibului, unde veti primi suport constant, sfaturi si raspunsuri la orice ora din zi sau din noapte.

Este un curs 4 în 1! Lecțiile noastre cuprinzătoare vă pregatesc la toate nivelurile – fizic, mental și emoțional pentru a naviga prin experiența nașterii și parentingului timpuriu. Tu și partenerul tău veți finaliza această clasă simțindu-vă entuziasmați, încrezători și pregătiți pentru nașterea și copilului vostru!

Am menționat deja de cele 15 zile libere plătite?

 

Cine sustine acest curs ?

NORA NICULESCU

Nora este cea care a construit Cuibul din care isi iau zborul si la care se intorc parintii din cele peste 6500 de familii care au participat la cursurile Lamaze din 2009 incoace.

Are un dar special care o face sa devina parte din familia ta chiar de la prima lectie de Lamaze si sa dea coeziune si solidaritate unei comunitati impresionante de barzute si barzoi.

Avand experienta sarcinii si a nasterii atator cupluri pe care le-a insotit in devenirea lor ca parinti, precum si experienta directa a maternitatii, gratie baietelului ei Timotei, Nora este cea care viseaza si transforma in realitate Cuibul ca adevarat centru de educatie a parintilor, din timpul sarcinii si pana la varsta adolescentei copiilor lor.

 

MIHAELA ZDRENGHIA

Mihaela s-a nascut pentru a ajuta oamenii.

Dar abia dupa ce a nascut ea insasi a gasit cum sa dea ajutorul aproape de sufletul ei.

Aşa ca s-a format mai intai ca jurist la Facultatea de Drept si, după primul ei copil, ca educator prenatal Lamaze la Cuibul Berzelor.

La fel de riguroasa si de atent documentata in ambele ipostaze. Dar poate cu mai mult drag ca ghid pentru viitorii parinti.

 

Tarif

Curs Lamaze prenatal normal: 500 lei / mamica / cuplu (incepere din saptamana 28 – 34 de sarcina)

***************************************************************************************************************************

Lamaze + Pregatirea pentru Alaptare

Ne bucuram foarte mult ca esti alaturi de noi, dorind sa inveti tot mai multe despre ingrijirea micutului tau, pornind de la nastere si pana la alaptare. Este extrem de important ca tu sa fii informata, iar in acele momente sa stii ce trebuie sa faci.

Si pentru ca nasterea propriu-zisa este o aventura de o zi, pe cand alaptarea este o aventura de cateva saptamani, luni sau chiar ani uneori, iti recomandam sa aprofundezi mai mult aceste cunostiinte cu ajutorul Mariei Mermezan, la cursul online “Pregatirea pentru Alaptare”. In cadrul acestui curs, Maria acopera mult mai in profunzime subiectul alaptarii, discutand in detaliu despre provocarile ce pot sa apara, cum pot fi ele depasite si care sunt semnalele care iti vor spune daca sunteti pe drumul cel bun sau daca aveti nevoie de ajutor suplimentar din partea unui consilier in alaptare.

***************************************************************************************************************************

Lamaze + Consiliere in alaptare (1 sedinta)

Te felicitam pentru decizia de a investi in cunostiinte si in a-ti seta asteptarile pentru perioada ce urmeaza : travaliul, nasterea celui mic si perioada post-partum in care te acomodezi cu noul rol de mamica ! Este important sa stii ce sa faci, cum sa il ingrijesti si cum sa il hranesti !
Suntem siguri ca informatiile predate la cursul de Lamaze iti vor fi de folos si ca vor fi usor de aplicat. Dupa nastere, o parte din cursantele noastre au avut nevoie de suport cu alaptarea, mai exact cu atasarea corecta (partea practica, cu bebe real, ce are nevoi 🙂 ), iar astfel s-au nascut sedintele de Consiliere in alaptare.

Daca vrei sa fii sigura ca bebe se ataseaza corect si se hraneste eficient inca de la inceput, daca vrei sa fii proactiva in a preveni eventuale dificultati in alaptare, canale infundate sau orice alta problema din zona aceasta.

***************************************************************************************************************************

Informatii Relevante

Salut, Miha!

Multumiri sincere pentru cursul pe care l-ai sustinut. Si eu si Vlad suntem foarte incantati de tot ce am aflat la curs. Sunt lucruri pe care probabil nu le-am fi aflat din alta parte. Cu toate informatiile primite, ne simtim mai linistiti in privinta intregului proces. Asa cum am scris si in formular, cred ca e genul de curs care intr-o lume ideala, intr-o tara mai educata, ar trebuie sa fie parte dintr-un program national si orice parinte sa aiba acces gratuit la el. Pana atunci, noi va vom recomanda cu mare drag tuturor cunoscutilor.

Tu esti grozava! Esti un om de comunicare extrem de bun, care ajunge la oameni in mod natural, fara artificii. Daca ai momente de criza existentiala, sa iti amintesti ca oamenii cu care intri in contact iti vor fi mereu recunoscatori si esti exact ce au nevoie intr-un moment special din viata lor. Sper sa ramai mereu in zona de educaţie. Esti foarte priceputa!

Pentru viitorii parinti care nu sunt hotarati daca sa participe la acest curs, le spun sa participe pentru ca:
– femeile isi vor cunoaste si intelege mai bine propriul corp.
– barbatii vor intelege mai bine transformarile prin care trec partenerele lor.
– este linistitor sa afli ca anumite lucruri legate de sarcina si nastere sunt mituri.
– afli lucruri pe care nu ti le spune nimeni altcineva.
– din infinitele intrebari pe care le ai, cineva iti va raspunde la o parte din ele.
– e relaxant şi amuzant.
– bebele tau merita tot ce e mai bun pe lumea asta (asa imperfecta cum e ea)

Multumim,
Ioana si Vlad

Ioana si Vlad

Dragă Nora,

Mulțumim tare pentru darul pe care ni l-ai oferit: pentru informațiile solide, cu bază științifică, pentru atitudinea ta non dogmatică, de acceptare a diferitelor cărări pe care le vom alege sau vom fi nevoiți să le urmăm în călătoria nașterii, pentru încrederea pe care ne-ai inspirat-o în instinctele noastre, în medici, în bebeluș, în ceea ce va urma. Îți mulțumim pentru accesul în comunitatea faină pe care ai creat-o. Și nu în ultimul rând, îți mulțumim pentru că ai fost așa de tu însăți, că ai glumit, că ne-ai povestit despre tine, că ne-ai transmis încrederea pe care am simțit că și tu ai ajuns să o ai în fața vieții. Te pupăm și te îmbrățișăm cu mare drag.

Andreea și Ioan

Andreea și Ioan

Iti multumim pt tot, draga Mihaela! Datorita ție, cele 6 săptămâni au trecut repede si usor, nu am simțit ca as fi la un curs serios, unde cineva preda si altii asculta. Ne_am simțit ca la niște întâlniri între prieteni, unde nu trebuia sa ai o atitudine serioasa, dimpotrivă, am putut fi asa cum suntem fiecare. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, a fost faptul ca, totul a fost explicat pe înțelesul tuturor, fără termeni prea grei sau complicați si orice întrebare a primit și un răspuns. Participarea la acest curs a fost una din cele mai bune decizii ce le-am putut lua, dar cel mai important a fost ca, tu ai fost mentorul nostru. Mi-a plăcut foarte mult ca ai fost foarte chill, joviala, ca am putut glumi, fără stres ca cineva s-ar supara sau ceva. Iti dorim numai bine și la cât mai multe cursuri! Iti dorim ca și alti viitori parinti sa aibă privilegiul de a face aceste cursuri cu tine☺

Multe îmbrățișari!🤗
Horațiu și Bianca Pârțoc-Oprea

Horațiu și Bianca Pârțoc-Oprea

Bună, Nora
 
Multumim pentru toate informatiile transmise, au fost un real sprijin pentru gestionarea unor anxietati vechi, legate in principal de nastere, care inca mai persista si isi fac loc, mai ales ales acum, spre finalul sarcinii. Toate lectiile m-au ajutat să fac un pic de ordine in ganduri (care, în cazul meu, pe durata sarcinii, au fost destul de haotice) si sa gasesc un punct de sprijin pentru ceea ce urmează. Desi subiectul maternității ma preocupa de ceva vreme, modul in care lectiile au fost structurate si livrate au conturat o naratiune corentă, care, dublată de empatia exprimată de voi, mi-a transmis o stare de încurajare și mesajul că, orice s-ar întâmpla, putem să facem față.
 
Astept ca totul sa treaca cu bine si sa ne revedem la alte cursuri/activitati pe care Cuibul le ofera. 
 
Cu drag,
Ioana Prislopan-Vatavu

Ioana Prislopan-Vatavu

Am invatat si învățăm in continuare multe de la cuib, mentionez doar tips & tricks super utile si science based, atat la cursul de Lamaze cat si la cel de diversificare.

Recomand mai ales din prisma cuplurilor la primul copil, pe noi ne-au ajutat enorm si ne-au dat încredere, am simțit că nu pornim chiar de la zero.

In afara de solutii practice la situatii cu care nu ne-am mai confruntat am dat si de o comunitate calda. 🙏

Alexandra M. Mocan

Cursurile Lamaze de la Cuib au fost cea mai buna idee pe care am avut-o!

Ne-a ajutat enorm si inca ne ajuta la 3 ani de cand le-am făcut!

Iar acum ne pregatim sa aducem pe lume alt pui de barzuta 😊

Informatii validate stiitific, așteptări setate corect, un trib de femei dispuse sa impartaseasca din experienta lor pentru a-ti alunga norii negri si gandurile sumbre.

Poate fi coplesitoare viata cu un bebelus!

Mai ales cand e primul copil 😊

Dar cand ai alaturi oameni dispusi sa te sustina, cand esti informat corect, totul devine mai usor!

Noi, ca si familie, suntem recunoscatori si mandri ca facem parte din aceasta comunitate!

Recomandam din tot sufletul!

Roxana Pantilimon

Am participat la cursul de Lamaze al Norei.

O experienta minunata, sincer!

Exact ce aveam nevoie la prima sarcina.

Am primit sfaturi clare, detaliate, legate nu numai de sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului, ci si despre cum sa gestionam evenimentul asa incat sa nu uitam de noi, parintii.

Am inceput cursul cu o frica grozava de nastere si la final eram nerabdatoare sa vad cum vor fi toate acele trairi.

Au fost seri distractive, unele mai emotionante, seri in care eu si partenerul am invatat cum sa ne relaxam in ce priveste provocarile ce urmeaza si sa ne intarim relatia.

Nu a fost doar un curs de puericultura, cu siguranta 🙂

Multumim frumos, Cuibului!

Bianca Stern

Foarte util cursul de Lamaze, foarte bine organizat cursul de prim ajutor!

Nu numai ca am invatat multe lucruri noi, am si avut alta deschidere spre mai multe informatii!

Multumesc Nora!

Esti minunata,iar ceea ce faci tu nu poate face multa lume!

Mira Bella

am urmat cursul lamaze online, e un curs cu informatii f utile si actuale pentru niste viitori parinti.

am aflat lucruri noi si am participat cu drag, ni s a raspuns explicit intrebarilor atat la curs cat si pe mail ulterior.

poate fi imbunatatita partea tehnica a participarii online, in special pentru a se intelege si ce spun cei din sala care nu sunt fix langa laptop.

Andreea Velciov

Cursul Lamaze cu Nora este foarte mișto

Sandra Ivãnuş

Am facut cursul Lamaze la Cuib si m-am indragostit pe loc 🙂

Mi se potriveste perfect atmosfera si abordarea.

Este un loc pe care il recomand cu drag parintilor (si viitorilor parinti) orientati spre o abordare naturala si relaxata a sarcinii, nasterii si parintelii

Ami Carabat

Tocmai ce am incheiat cele 6 saptamani de curs Lamaze cu Nora si pot sa spun cu mana pe inima ca au fost 6 saptamani foarte frumoase.

Azi, in drum spre ultimul curs, sotul meu mi-a spus: “O sa-mi fie dor de cursul de la ora 6, lunea. Sper ca mai venim si la alte cursuri la Cuib.”

Eu zic ca asta spune foarte multe despre atmosfera de acolo, despre informatii, despre Nora 🙂

Recomand cu mare drag cursul de Lamaze pentru toti cei care se pregatesc sa devina parinti, experienta impartasita cu ceilalti este de un real folos si pe viitor.

Chiar daca ai intrebari jenante, chiar daca ti se pare ca ai spus o prostie, nimeni nu te judeca, iar Nora incearca sa raspunda la toate intrebarile pertinent adaugand un strop de nota personala prin experienta ei de mama si femeie.

Informatia este foarte bine structurata, din punctul meu de vedere, atinge cam tot ce se poate la nivel de baza pentru o viitoare mama/tata/familie.

Deci, Nora draga, sa stii ca pe noi ne-ai castigat si pe viitor.

Ramanem barzute, barzoi si barzulite 🙂 devotate.

Anca Stir Deac

Cursul Lamaze concentrat – o experienta pe cat de utila pe atat de placuta pentru parinti foarte ocupati – 100% recomandat !!!

Multumim Emma Theodora Boala pentru devotamentul de a sustine un curs concentrat pentru doar doi participanti, eu si sotul meu:).

Ai fost cea care ne-a initiat in tainele Lamaze si am plecat de la tine cu o experienta extrem de placuta, cu dorinta de a afla mai mult si de a reveni cu prima ocazie in cadrul Cuibului!

Multumim!

Andra Dragan

Am fost/sunt super multumita.

Cursul lamaze a fost o experienta minunata si mai ales practica, recomand cu incredere si caldura viitorilor parinti.

Madaras Andrea

Foarte fain si util cursul Lamaze….dar nimeni nu zice nimic de inscrierea in Grupul Cuibul Berzelor, care, de 5 ani ma face sa ma felicit zilnic ca am ales Cuibul.

E ca si cu orice experienta – nu o intelegi pana nu treci prin ea!

Simple as that!

Diana Cotarlea

Am luat parte la cursul lamaze tinuta de Nora si colega ei.

A fost o perioada magica, interesanta, cu discutii degajate si informatii pretioase.

O recomand cu caldura!

Anna Faur

Am cunoscut-o in cadrul unui curs Lamaze, pot sa spun ca e o persoana care emana foarte multa bunavointa, caldura, impartaseste orice informatie cu privire la subiectul discutat, este foarte agreabila si o recomand atat pe ea cat si Cuibul Berzelor tuturor viitoarelor mamici:)

Rallu Alexandrina

Nora are un fel inimitabil de a găsi echilibrul şi tactul cu care vorbeşte despre “ambele versiuni ale poveştii”.

Nu numai despre sarcină şi naştere, la cursul prenatal Lamaze.

Ci despre mai tot ce ţine de naşterea şi creşterea ca părinte şi ca om.

Dana Gânja

Un suflet minunat, un om care știe mereu să îți dea imboldul bun, să îti ofere o îmbrățișare caldă sau o vorbă bună ��

Cursul Lamaze cu Nora a fost comforting, relaxant și plin de drag din ambele părți: noi o iubeam pe ea și ea ne răspundea mereu cu aceeași iubire și rabdare!

Te apreciez tare, Nora mea dragă! � you! ���

Blandiana Horatiu

Interesant si util cursul , il recomand tuturor viitoarelor mamici care vor sa ajunga la nastere informate si fara panica.

Atmosfera degajata, oameni frumosi si o relatie pe termen lung.

Daniela Botezan

Mi-era frica de momentul in care trebuia sa ne prezentam la primul curs parental.

Mi-era frica de potentialele clisee, formulari siropoase sau mamici duse la extrem.

Imi era frica de reactia lui Cosmin in acel context.

Dar suprizaaaa, le-am gasit pe Nora si pe Cristina, cu explicatii si analogii intr-o combinatie de pragmatism, umor si dulce, perfect echilibrat.

Pot sa cuantific eficienta acestor cursuri prin faptul ca dupa fiecare sesiune aveam un intreg debate cu Cosmin despre perineu, lichid amniotic, metodele de respiratie si pozitia perfecta de alaptare, notiuni science fiction pentru noi pana la momentul in cauza.

Thank you girls, you rock!

Karla Vintila

Cea mai faina comunitate de mamici, pe langa faptul ca primesc informatii foarte bune , multe si actuale vremurilor noastre, conteaza si modul in care le primesti, cu caldura, bun gust, fara sa fi vazut vreodata un cuvant urat sau chiar cearta cum se intampla pe alte grupuri.

Andreea Korosi

Unul dintre cele mai bune lucruri care ni s-au intamplat.

O intalnire fericita cu rezultate minunate.

Ma bucur tare mult ca am ajuns in Cuibul Berzelor.

Laura Beligar

Cursuri utile, o comunitate cu mamici exceptionale, blandete, intelegere, sfaturi 24 din 24.

Oameni frumosi, informati, inimosi, care te ajuta neconditionat.

Daniela Dan

Ma bucur mult si sunt recunoscătoare ca am ales sa vin la Cuib, pe mine m-au ajutat cursurile pana in momentul asta, psihic, deoarece aveam foarte multe frici si asta din lipsa de informare si aici am găsit răspunsuri la multe întrebări care ma măcinau. 😁

Auzeam din toate părțile păreri, care m au derutat si nu știam care sa o iau de buna, dar cu ajutorul tău si datorită argumentelor tale pline de sens, reușesc sa vad lucrurile mai clar si sunt convinsă ca o sa ma ajute si practic , dar asta o sa iti spun dupa ce vine bebelu’ 😀.

Multumesc 🤗. Raluca B.

Raluca B.

A fost ceva fara de care nu pot sa-mi imaginez cum as fi pornit pe drumul maternitatii.

Cu fiecare modul, prindeam tot mai multa incredere in corpul meu, in natura femeii si puterea copilului.

Ce m-a marcat in mod evident a fost sublinierea importantei unei relatii sanatoase de cuplu atat in timpul travaliului, nasterii, cat si in ingrijirea copilului.

Am fost placut surprinsa sa vad ca in sfarsit “egalitatea sexelor” inseamna nu doar sa faca femeia ce poate face barbatul, ci si invers!

A fost un sentiment foarte placut 🙂

Despre utilitate, ar fi de scris pagini intregi!

Am invatat atatea, ca nu cred ca as fi avut acces la toate aceste informatii oricat de mult  as fi incercat.

Maria a fost cu adevarat un guru pentru grupa noastra 🙂

Are raspunsuri la toate intrebarile si transmite atata caldura si calm, ca odata ce iesi pe usa, ai siguranta ca tu si corpul tau veti face o echipa buna!

Mi se pare imperativa necesitatea participarii, daca as avea timp, as mai merge o data 🙂 – asa de bine m-am simtit pe parcursul celor 6 saptamani!

Multumesc, Maria!”

Pupici!

 

Draga Nora,

Pentru noi a însemnat foarte mult din toate punctele de vedere: informațional, psihic, sufletesc.

Am obținut informații prețioase care cu siguranța ne vor fi de un real ajutor.

Pe lângă asta, am o liniște sufleteasca stiind ca pot apela cu încredere oricand la tine si ca vei fi mereu acolo pentru noi?.

Iti multumim pentru empatia si umorul tău molipsitor❤

Te îmbrățișăm,

Anda si Cristi Rusu

Anda&Cristi Rusu

Buna Nora,

Atat eu cat si Mircea vrem sa iti multumim sincer pentru ajutorul dat.

Acum, la final, ne dam seama cat de util a fost, pentru ca am aflat multe informatii noi si utile despre ce va urma, am lamurit multe lucruri, ne-am intarit convingerile “sanatoase” si am dat la o parte miturile.

Ne-a ajutat sa clarificam rolul tatalui in timpul travaliului, lucru care ni se pare de asemenea important.

Pe de alta parte, a fost foarte util si placut pentru noi sa participam alaturi de alte cupluri, pentru ca am impartasit experiente, am invatat unii de la ceilalti si am vazut ca trecem cu totii prin aceleasi etape si ca ne punem aceleasi intrebari.

Asadar, iti multumim din suflet si ne bucuram ca ai fost alaturi de noi in pregatirea venirii pe lume a primului nostru bebelus!

Cu drag,

Crina si Mircea

Crina&Mircea

Am citit foarte multe informatii despre aducerea pe lume a unui copil, insa la “Cuibul Berzelor” am primit o adevarata initiere in ceea ce inseamna cu adevarat acest lucru, nu numai teoretic, ci si practic.

Am primit si informatii foarte utile despre practicile medicale din sistemul nostru sanitar, mai ales ca Nora a luat contact direct cu ele.

M-am simtit mult mai sigura pe mine cand, in ziua ce a urmat incheierii lectiilor, am aplicat direct cele aflate si … am nascut.

Vreau insa, sa apreciez in mod deosebit formula in care se desfasoara, si anume cu partenerul alaturi.

Am primit si primesc in continuare sprijinul sotului meu, fiind initiat si el (teoretic) in tainele nasterii, si mai bine informat despre ceea ce se intampla inaite si dupa nastere.

A fost util?

Cu siguranta da!

De ce?

Pentru ca informatile puse la dispozitie sunt rezultatul unor studii stiintifice prezentate intr-o forma accesibila si in acelasi timp placuta.

Te pup, Nora!

Mult succes!

Maria Paisz

Maria Paisz

Am ales sa particip dupa o examinare atenta a ce “oferea piata” in acel moment, si pot spune ca sunt deplin multumita cu alegerea facuta!

Sunt viitoare mamica de gemeni si mi s-a spus de catre medic ca sunt sanse foarte mari sa nasc prin cezariana.

Cu toate acestea, informatiile primite sunt extreme de utile, iar atmosfera in care se desfasoara este de nota 10.

Pana in momentul in care am inceput citisem deja materiale medicale si nu numai publicate atat in Romania, cat si in SUA, insa, cu toate acestea, tot ce am invatat a fost foarte binevenit – uneori ca si o completare, alteori ca si o confirmare sau recapitulare a ce stiam deja.

Insa in plus fata de informatiile primite, am capatat incredere si am simtit tot timpul un sprijin psihologic din partea Norei.

Inainte de a veni nu am realizat ce important este sa beneficiezi de sustinerea reala a unei persoane experimentate, deschise, si atat de binevoitoare cum este Nora.

In concluzie, as mai veni o data daca as mai ramane insarcinata, pentru ca aici am gasit mai mult decat informatie – am primit incredere!

Multumim mult, Nora!

Anca, Horea + Silvia & Radu din burta☺

Anca &Horea

Cum am ajuns la Cuibul Berzelor?

Vroiam sa merg undeva pentru a afla cum exact se desfasoara lucrurile in spital la nastere pentru mama si pentru a obtine atestatul care acorda sotului meu mai multe zile de concediu.

La cuib mi-a fost recomandat de catre o colega de serviciu.

Nimic mai simplu.

Nu am facut sondaje.

Am mers chiar din Zorilor pana in Marasti.

 Initial vrusesem sa merg la cel concentrat.

Ma gandeam “la cate informatii medicale am si la cate am citit nu mai am ce sa invat – vreau sa aflu specific ce ma intereseaza, atestatul si atat.”

Vorbind la telefon cu Nora, ea mi-a recomandat, avand in vedere varsta sarcinii, sa merg la cel extins.

Nu stiu exact de ce am acceptat – dar eram deja in concediu si aveam 2 ore pe saptamana si pentru asta.

Cand a aflat ca ne-am inscris si l-am rugat pe sotul meu sa vina cu mine, raspunsul lui a fost: “Nu va fi o prostie plictisitoare si aiurea?” Fara sa cred ce spuneam, i-am promis ca nu 🙂

 La prima lectie am facut cunostinta cu Nora – o persoana placuta – a fost prima impresie.

S-a vorbit despre alimentatia in sarcina, lucruri de baza despre modificarile organismului in sarcina etc.

Eu – un As intr-ale alimentatiei, blindata cu informatii, sotul meu de asemeni am plecat de acolo convinsi ca nu aveam sa invatam nimic nou…

 Deja la a doua ora totul s-a schimbat – n-am sa dezvalui continutul – as strica placerea mamicilor care urmeaza sa participe.

Informatia pe care o aveam deja a primit unele completari, dar, cel mai important – a primit suflet.

 Am gasit aici confirmare pentru ideile mele iar unele pareri chiar mi s-au schimbat.

Insa poate cel mai important lucru: am primit sprijin si curaj in a-mi sustine parereile si a-mi formula dorintele legate de nastere.

Am schimbat medicul ginecolog cu o saptamana inainte de a naste, pentru ca imi doream neaparat ca sotul meu sa participe.

A fost cea mai buna alegere posibila!!!!

 Mai mult am gasit in Nora un sprijin de care am profitat nu doar in cadrul orelor ci si ulterior, in momentele dificile prin care am trecut dupa nastere.

Il citez pe sotul meu care nu putea participa la ultima sedinta datorita serviciului: “Nu pot sa cred ca o sa pierd partea asta asa de interesanta!” – eu am mai mers deci la ultima sedinta si cu o alta grupa pentru a putea participa si el – si nu m-am plictisit deloc!

 Ceea ce mi s-a parut de asemenea util a fost faptul ca am putut merge in acelasi loc la gimnastica si am luat prin Nora legatura cu Monica care m-a rasfatat cu masajele ei pe parcursul sarcinii (si ma rasfata in continuare 🙂

De la ea imi propun sa invat si tehnicile pentru masajul bebelusului.

 La final nu pot decat sa spun ca, mergand la Cuib am facut cea mai buna alegere posibila si daca ar fi sa o fac din nou, avand timp si dispozitie sa ma informez si in legatura cu altele, as alege tot Cuibul!!!

 Multumim mult Nora, pentru toate informatiile, sprijinul si ajutorul pe care ni l-ai dat – si pentru prietenie!

 Alexandra, Mihai si Ian

Alexandra

Draga Nora,

Vreau sa iti multumesc din tot sufletul pentru ca existi si pentru ca te-am cunoscut in cea mai importanta perioada din viata mea, din viata noastra.

Si nu doar eu iti multumesc, ci toti trei!

Nu stiu daca voi putea sa transmit in cateva randuri toata recunostinta pe care o am dar o sa incerc.

Ceea ce oferi, este o experienta minunata pe care toti viitorii parinti ar trebui sa o traiasca.

Pe langa informatiile extrem de folositoare pe care le-am descoperit aici, energia ta pozitiva si calmul tau m-au cucerit pe deplin.

Cred ca acestea sunt principalele “ingrediente” de care are nevoie orice viitoare mamica.

Dupa ce am venit la tine ne-am schimbat complet modul de gandire in ceea ce priveste nasterea.

Atat de mult mi-am dorit o nastere naturala incat dorinta a devenit realitate (desi fusesem programata pentru cezariana, copilul fiind in pozitie pelviana).

Si datorita tie am stiut cum sa raman concentrata pe ceea ce am de facut…si totul a fost minunat!

Spre deosebire de alte mamici cu care am discutat si care nu au participat la asa ceva, eu vreau sa retin toate detaliile din timpul nasterii, si cred ca asta spune multe…

Si, intr-adevar, nu conteaza doar rezultatul final, este atat de important modul in care ajungi la el.

Ma simt foarte norocoasa ca te cunosc si cred cu toata convingerea ca schimbi vieti!

Te imbratisam cu mult drag,

Lucas, Adriana si Cristian Gog

Adriana Gog

Draga Nora!

Iti multumesc mult pentru tot ceea ce am invatat de la tine.

Sa sti ca a fost de foarte mare ajutor!

Atunci cand m-am hotarat sa ma inscriu la lectiile de pregatire prenatala, am cautat pe net si am sunat in vreo trei locuri, dar vocea ta m-a convins 🙂

Si nu mi-a parut rau deloc!

Au fost niste ore foarte frumoase si folositoare.

Ce era cel mai important pentru mine ca mi-a crescut increderea in sine!

Eu care aveam o frica mare de nastere, am trait-o ca pe o experienta frumoasa la care ma gandesc cu drag, datorita tie!

Multumesc!

Si acuma e randul tau 🙂

Iti doresc toate cele bune, multa-multa sanatate si sa fie o experienta asa de frumoasa cum ne-ai invatat pe noi sa o traim.

Sa ne revedem cu bine!

Anca

Buna barzutelor,

Sunt o proaspăta mămica si vreau sa multumesc Cuibului ca tine mereu porțile deschise!

După o sarcina perfecta am primit minunile care ma întregesc sufleteste.

Insa am subscris si zicalei “de ce ți-e groaza nu scapi”.

Si m-am trezit in fata faptului împlinit cum ca trebuie sa alăptez si bifez aproape toate complicațiile care pot sa apară imediat după naștere.

De la alăptat doar din a 4-a zi, cu ambii sâni cu canale înfundate, cu febra, cu dificultatea de a reuși sa determin copilul sa pape de la sân le-am bifat pe toate pe rând.

Astfel ca mi se părea alaptatul un chin si nu un moment minunat așa cum ar fi normal.

Si sunt bucuroasa sa pot spune ca acum NU îmi mai este groaza de alăptat.

De ce?

Pt simplul fapt ca am avut norocul sa o întâlnesc pe Maria care m-a ajutat enorm la fiecare obstacol menționat mai sus!

Si nu am cuvinte sa îmi exprim multumirea fata de ea!

A fost alături indiferent ca era weekend sau ora târzie.

Iti multumesc Maria ca exiști si apreciez ceea de faci !

Si multumesc Cuibului ca oferă acest sprijin mămicilor !

Paula

Paula

Salut Maria!

 Profit de moment ca sunt mai relaxata si iti scriu experienta nasterii mele.

Au trecut 8 saptamani de atunci si parca nu imi vine sa cred cat de repede a trecut.

 Mara s-a nascut in data de 24 iunie, marti dimineata la ora 01:55.

Dopul gelatinos a cazut vineri si sambata si duminica noaptea simteam in somn cum ma durea burta.

Contractiile au inceput de luni dimineata, erau la intervale neregulate si nu imi dadeam seama daca este travaliu fals sau chiar vrea fetita mea sa vina pe lume.

 Am luat un NoSpa si am facut un dus cald.

Contractiile au continuat si la ora 19:00 am decis sa imi iau sotul si sa merg la spital.

Cand am ajuns mi s-a spus ceea ce stiam in sinea mea: dilatatia era de 1 cm 🙁 asa ca mai aveam de asteptat.

 Am preferat sa raman in spital pentru ca acasa ma simteam stresata de membrii familiei care intrau in camera din 10 in 10 minute ca sa vada cum ma simt.

In salonul din spital eram doar eu si o alta viitoare mamica si nu ma batea nimeni la cap.

In schimb la spital nu a venit numai sotul meu pe care pana la urma l-am trimis la plimbare.

 Mi s-a pus o perfuzie cu glucoza si i-am spus moasei ca vreau sa mi se faca peridurala la 4 cm dilatatie.

La ora 22:30, la urmatorul control, aveam o dilatatie de 2 cm si durerile erau putin mai intense.

Moasa a zis catre o asistenta sa ne dea o injectie pentru calmare (vecina mea de salon se vaieta cam tare) si in timp ce asteptam sa isi faca efectul am realizat ca de fapt am primit alta injectie pentru ca aveam contractii mai dese si mai intense (moasa era exasperata ca va avea o noapte lunga!).

 Intre timp toate persoanele care erau de garda au intrat in sala de nasteri unde tocmai venea pe lume un copilas….

Noroc cu infirmiera care mai se plimba prin salon sa curete baia…am primit de la ea o minge pe care am incercat sa stau cat de mult ca sa imi calmez durerile :))

 La ora 01:30 m-am intins din nou in pat si la prima contractie puternica (deja simteam ca mi se rupe coloana in doua) mi s-au rupt membranele ( medicul meu era prezent cand m-am internat si nu a vrut sa le rupa).

 Infirmiera a anuntat moasa si m-au chemat la inca o examinare.

Doua asistente au verificat dilatatia si surpriza: una a zis ca e de 6 cm, alta a zis ca e de 8 (in tot acest timp moasa scria nestingherita in catastiful ei )….

Am fost dusa la monitorizare si apoi m-au poftit pe masa de nasteri.

 Medicul a ajuns foarte repede.

Din 3 impingeri zdravene a iesit pitica mea (3kg si 52 cm).

Nu am simtit cand au facut epiziotomia, dar a trebuit sa mai raman pe masa pana m-a cusut medicul, lucru care mi s-a parut mai incomod decat nasterea in sine.

 Maria vreau sa iti multumesc pentru ajutorul minunat.

Ma bucur ca am stiut ce ar trebui sa se intample la nastere si asta m-a facut sa ma simt stapana pe mine.

Imi pare rau ca nu am reusit sa particip si la cel despre alaptare, dar macar voi stii sa spun altor mamici ca trebuie facut si acela inainte de nastere.

Concluzia mea:

1. E bine sa stii din timp ce urmeaza sa ti se intample asa ca este important sa faci aceste lectii.

2. Nu se moare fara peridurala!!! (aveai dreptate Maria)

3. E mai usor sa nasti si mult mai greu sa cresti un copil :))))))

 Pupici de la

 Micuta mea Mara Gabriela, de la taticul Marian si de la mamica Cristina

Cristina

Draga Nora,

Vreau sa-ti multumesc mai ales pentru modul autentic, profesionist, cald si minunat in care ai interactionat cu noi si ne-ai ajutat sa ne clarificam intrebarile si gandurile legate de nastere.

Daca as stii ca in maternitatile din Romania, personalul medical ar fi dupa chipul tau, cred ca nu as avea nici o emotie sa trec prin experienta nasterii.

Sper sa am norocul sa am o experienta ok la nastere; merg cu incredere si optimism si iti voi povesti ulterior cum a fost, in speranta ca viitoare mamici vor beneficia si ele din aceste experiente, asa cum am facut-o eu, prin intermediul tau.

Inca o data multe, multe multumiri!

Cu drag,

Monica Sigartau

Monica Sigartau

Din punctul meu de vedere, un foarte bun mod de a avea o imagine de ansamblu a ce inseamna nasterea unui copil.

De la modificarile care se petrec in corpul unei femei in timpul sarcinii, la ce inseamna travalui si nasterea, la ce sa ne asteptam dupa.

Pentru mine personal, acesta mi-a lamurit o mare parte din lucrurile pe care le auzisem din diferite surse dar nu stiam exact cum sunt in realitate.

Cu atatea surse de informare in jur, cateodata este greu sa distingi realitatea, asa ca acesta poate sa fie o sursa sigura de informare.

De asemenea, in timpul acestor lectii am obtinut suficiente informatii ca sa ma simt mai linistit legat de ce inseamna procesul travaliului si nasterii si ce rol avem noi, barbatii in aceste procese (da, si noi tatii avem un rol important).

In final, un lucru care mi-a placut foarte mult si m-a ajutat a fost sa aud povestile Norei legate de diversele experiente ale altora din perioada sarcinii, travaliului, nasterii, etc.

Este reconfortant sa auzi prin ce au trecut altii si modul in care au trait aceste experiente.

Mihai Moldovan

Mihai Moldovan

Draga Nora,

Am venit la tine cu asteptari destul de mari, fiindca mi-a fost recomandat din multe surse si de fiecare data super laudat.

Mi-a fost frica sa nu fiu dezamagita, asa cum se intampla de obicei cand aud atatea superlative, dar sunt fericita sa spun ca nu numai ca mi-au fost atinse asteptarile, ci au fost depasite considerabil.

Am apreciat foarte mult in primul rand faptul ca informatiile pe care ni le-ai prezentat erau clar documentate si super verificate.

Argumente logice si stiintifice pentru majoritatea miturilor pe care le auzim de la parinti, bunici, prietene, etc.

Experienta si pregatirea ta s-au vazut de la inceput, iar asta m-a facut sa am incredere in ceea ce ne-ai prezentat si sa pot sa filtrez mai usor informatiile pe care le primesc din alte parti.

Mi s-au parut utile toate exemplele concrete pe care ni le-ai dat si am apreciat faptul ca te-ai raportat si la experientele din spitalele de stat si la cele din spitalele private.

Apoi, mi-a placut atmosfera pe care ai creat-o: prietenoasa si deschisa.

Majoritatea subiectelor abordate sunt foarte delicate si cred ca daca nu era un cadru atat de prietenos, era greu sa punem intrebari.

Si, la urma, cred ca unul dintre lucrurile care m-a impresionat cel mai mult este felul tau de a fi.

Atata bunatate si caldura si rabdare!

You are simply amazing cu cata usurinta te pui la dispozitia atator mamici pentru intrebari si sfaturi, cand ai si tu viata ta si familia ta de care sa te ingrijesti.

Din punctul asta de vedere esti un exemplu pentru mine si apreciez foarte mult ceea ce faci.

Se vede de la o posta ca pui suflet si cred ca asta ii da cea mai mare valoare!

Ma bucur foarte mult ca am participat si sunt convinsa ca o sa ma ajute de multe ori informatiile si sfaturile pe care le-am primit de la tine.

Cu siguranta o sa il recomand mai departe, cu tot atatea superlative cu cate mi-a fost recomandat si mie 🙂

Si, tot cu siguranta, de abia astept mai particip si la alte evenimente organizate de Cuib.

Anca

M-am inscris din convingerea ca este ceva care trebuie bifat pe o lista: usor sceptica, fara asteptari miraculoase si cu pragmatismul unei persoane foarte ocupate pentru care criteriul final de alegere a fost cea mai accesibila locatie intre birou si casa.

Odata ce am inceput, am apreciat informatia „de incredere”, logica si argumentata, dar totodata expusa intr-o maniera calda si empatica, si posibilitatea discutarii unor frici si pre-conceptii pentru a fi cat se poate de pregatita pentru experientele viitoare.

Dar cel mai important lucru, pe care n-as fi putut niciodata sa il anticipez si care a fost intr-adevar „life changing” a fost accesul la comunitatea CUIBULUI – un grup inchis de mamici informate, cu interese comune, cu asteptari similare legate de parenting si de viata, un „loc” unde poti gasi suport si raspunsuri la tot felul de intrebari, dar fara aerul clasic de grup de facebook populat de oameni „cu prea mult timp liber”.

Privind in urma, aceasta a fost cea mai buna investitie pe care am facut-o vreodata si cred ca mi-a oferit apartenenta la o comunitate de calitate si ma simt foarte norocoasa ca am avut sanse unei alegeri atat de inspirate.

Daniela Paun

Nu as vrea sa repet ce deja alte barzute au mentionat despre importanta acestuia, doar cateva lucruri despre cum Maria ne-a “impactat” pe noi 3 :-): “increderea ca vom face fata (speram noi cu succes :-D) unei experiente necunoscute, increderea ca avem / vom avea la cine sa apelam daca ne poticnim, a fost pentru noi doi prilejul de a discuta in cele mai mici amanunte toate aspectele ce tin de perioada de sarcina, nastere. bebelusie – ceea ce n-a facut decat sa ne intareasca.

Ana-Maria Neatu

Aici am abordat structurat cele mai importante teme legate de acest moment important din viata noastra.

Pentru mine a fost minunat ca ne-am focusat pe aspectele pozitive iar Maria a contribuit la resetarea unor mituri si conceptii preogramate; m-am simtit foarte ’empowered”.

Am invatat despre diferitele mecanisme ale propriului corp si asta mi-a dat incredere; chiar si modulul cu interventiile ( care pentru mine a fost mai greu de dus) – a fost valoros din perspectiva mea, pt ca a fi informata ma ajuta sa am mai mult curaj si incredere.

Toate acestea au avut loc sub indrumarea unei persoane foarte calde, in mod clar profesionista ( atat pe parte de psihic, cat si in cele mai tehnice legate de nastere), multe experiente la activ, si cu mare dragoste pentru ceea ce face.

Madalina Mirastian

Am facut, eu si barzoiul, lectii cu cu blanda si calda Maria, chiar si o lectie cu minunata si draga noasta Nora.

Cand am ajuns la prima lectie credeam ca vom primi ceva informatii punctuale si cam atat, dam un ban si apoi gata, ne salutam din mers.

Pff, dar am avut parte de ceva atat de frumos ca nu ne venea sa credem.

Ne repetam intr-una cat de norocosi am fost sa dam de cuib.

Pe langa toate informatiile foarte bine documentate si complete, care ne-au salvat de atatea griji si de surse de informatii gresite si ne-au invatat la ce sa ne asteptam, am mai dat de caldura sufleteasca a Mariei care prin blandetea cu care explica, dadea exemple si raspundea la intrebari, ne-a adus multa liniste incredere in noi.

Acesta a fost baza reusitei noastre de pana acum ca si parinti.

Datorita lectiilor, dupa ce a aparut bebe, am stiut incotro sa cautam ajutor daca a fost nevoie.

Mi-as dori ca toti viitorii parinti sa participe la el, pentru linistea lor si pentru binele puiutului.

Virginia Calin

Suntem incantati de Maria precum si de interactiunea calda a ei cu viitorii parinti, am ramas foarte placut impresionati.

E minunat sa gasesti pe cineva care stie sa transmita informatia acumulata atat din experienta cat si din multe, multe ore de studiu care se vad cu ochiul liber, dar care mai ales stie sa o faca intr-un mod in care sa ofere baza reala pentru deciziile uneori dificile pe care trebuie sa le ia viitori parinti.

Acest lucru e un adevarat dar in amalgamul de informatii contradictorii, nestiintifice si atat de daunatoare pentru familie si bebe cu care viitori parinti pot fi bombardati din alte surse.

Pe baza informatiilor oferite de Maria am avut o nastere naturala aproape minunata, am reusit sa alaptez mult si bine, iar sfaturile de ingrijire a bebelusului au fost salvatoare cu atat mai mult cu cat, primele zile impreuna ca familie pot fi coplesitoare prin emotii si prin noutate.

Margareta Iancu

Ideea că un bebe mic este pe drum și că devin tată m-a bucurat și m-a tulburat deopotrivă.

Ce pregătire am eu să fiu tată?

Cum o să știu să fiu un tată bun?

Cum rezolvăm problemele dinainte, din timpul și de după naștere, că nu am nicio idee despre ce se întâmplă de fapt?

Ok, se rupe apa și… mergem la spital?

Stați așa, nici vorbă.

Panica este numai la părinți.

Toți ceilalți implicați (bebe, medic, anestezist, moașă, doula) știu ce au de făcut, numai mami și tati nu au habar.

Așa am intrat în Cuibul Berzelor, ca să știu ce să fac la nevoie.

A fost foarte reconfortant să văd acolo cupluri la fel de novice ca noi și cu capul plin de întrebări.

Nora și Maria ne-au luat pe îndelete și ne-au explicat transformările din corpul și din mintea mamei, instinctele puternice ale unui bebe, importanța naturalului și a alăptării.

Dacă tehnicile înfășării și ale băii sunt grijile concrete ale unui viitor tată, ele cad pe locul al zecelea în raport cu aspecte mult mai importante prezentate: planul de naștere, alăptarea, adaptarea la situațiile nedorite.

Pas cu pas, am învățat despre ce ne așteaptă și la ce să ne așteptăm.

După fiecare ședință eram mai încrezători, mai liniștiți și mai siguri că totul va decurge cum trebuie.

Așa a și fost, iar experiența uimitoare de tată continuă și acum.

Mihai Savu

Mihai Savu