Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
Invită-ți la dans bebelușul
bebe dans

Invită-ți la dans bebelușul

 

Cuprins:

1.BENEFICIILE DANSULUI ASUPRA MAMEI ȘI A COPILULUI
2.PRECAUȚII
3.UN SISTEM SĂNĂTOS DE PURTARE
4.CUM SE DESFAȘOARĂ O ORĂ DE DANS CU BEBE LA PURTĂTOR?

 

BENEFICIILE DANSULUI ASUPRA MAMEI ȘI A COPILULUI

Încă din perioada intrauterină, bebelușii se mișcă și dansează.

Cu fiecare pas al mamei, cu fiecare schimbare de poziție a ei, el se mișcă în lichidul amniotic.

În același timp, sunetele și muzica sunt parte din realitatea lui încă de atunci.

Cel mai drag și familiar sunet pentru el este vocea mamei, însă printre cele mai dezvoltate simțuri ale unui bebeluș este sunetul. Iar muzica agreată de părinți, este ulterior agreată și de bebeluși.

După naștere, toți bebelușii se simt cel mai bine și cel mai în siguranță ținuți în brațe, deoarece acolo este reprodusă starea lor din burtică, iar amintirile de acolo sunt dragi pentru ei și încă foarte vii.

Dansul însă are multe beneficii suplimentare pentru dezvoltarea celor mici.

Studiile de antropologie au demonstrat faptul că dansul ajută bebelușul să se dezvolte mult mai bine din punct de vedere cognitiv, social și senzoriomotor.

De asemenea, atunci când mama dansează împreună cu bebelașul ei, contribuie la o relație bazată pe un atașament de siguranță, foarte benefic pentru cel mic.

În plus, dansul împreună cu bebelasul reduce stresul pe care acesta îl poate resimți pe parcursul unei zile, facilitând în același timp emoții pozitive și dorința acestuia de a interacționa cu alți oameni și cu mediul înconjurător.

În plus, mișcarea pentru copil este esențială – facilitează circulația lichidului cefalorahidian, care are un rol important de protecție imunologica și de transport al unor substanțe nutritive și hormoni (Feinberg & Mark, 1987).

Mișcarea este esențială în dezvoltarea oaselor (Gilsanz et al., 2006), iar o rutina de dans dinamic și de mișcare este benefică bebelușilor care învață să meargă deoarece îi ajuta să dobândească o mai bună stabilitate și echilibru.

Reducerea stresului prin dans și dezvoltarea atașamentului sunt beneficii și pentru mamă, nu doar pentru bebelas.

În plus, dansul ajută mama să-și îmbunătățească memoria, să-și dezvolte flexibilitatea și reduce riscul apariției depresiei postnatale.

Suplimentar, dansul reduce riscul apariției bolilor cardio-vasculare, mai mult ca alte tipuri de activitate fizică.

PRECAUȚII

Desi beneficiile dansului pentru mamă și pentru bebe sunt multiple, este important să fim atenți la câteva aspecte.

În cazul în care mama are probleme mari cu coloana vertebrală, este posibil că ținutul în brațe al bebelușului și mișcarea împreună cu el pe o perioadă mai lungă de timp, să fie contraindicate.

Iar în ceea ce privește bebelașul, mama trebuie să fie foarte atentă la sistemul de purtare pe care-l folosește în timpul orelor de dans cu cel mic.

Un sistem de purtare ne-ergonomic poate să deformeze în timp coloana și bazinul bebelușului, motiv pentru care alegerea sistemului de purtare este vitală.

Un sistem de purtare sănătos, ergonomic pentru bebe, va avea mereu grijă de mușchii și oasele celui mic nu doar în timpul unui curs de dans, ci și în viața de zi cu zi.

UN SISTEM SĂNĂTOS DE PURTARE

Va avea puntea dintre picioare lată, astfel încât materialul să-i ajungă până în spatele genunchilor, coapsele preluând astfel întreaga greutate a copilului și protejând coloana și bazinul.

În plus, un sistem ergonomic va proteja și spatele mamei, căci vă distribui greutatea bebelasului în mod echilibrat.

La o oră de dans cu bebele la purtător, mama este încurajată să vina ori cu un sling, ori cu un wrap, ori cu un SSC (Soft Structured Carrier).

Beneficiile purtării bebelușilor sunt multiple, dar printre ele se numără și o mai bună distribuire a oxigenului în corpul copilului, o reglare mai facilă a ritmului cardiac și a temeraturii, sunt stimulate activ toate simțurile, iar purtătorul și bebelușul sunt într-o îmbrățișare continuă.

Ce poate fi mai frumos de atât?

CUM SE DESFĂȘOARĂ O ORĂ DE DANS CU BEBE LA PURTĂTOR?

Ca în cazul oricărei activități fizice, veți începe cu câteva mișcări de încălzire, urmate apoi de învățarea unor pași de bază în dansurile latino gen salsa, mergengue, bachata.

Iar pe măsură ce veți deveni tot mai siguri pe voi și pe mișcările voastre, veți asimila mișcări tot mai complexe și mai distractive.

Nu vă fie frică să faceți lucruri împreună cu bebelașii voștri.

Ei s-au născut nu să stea țintuiți în pat, ci să cunoască lumea, cu bune și cu rele.

Haideți să începem cu cele bune. Dansul și muzica sunt cadouri primite de omenire, să le dăruim și lor!

 

Distribuie

Lasă un răspuns