Header Cuibul Berzelor
BLOG /

Invita-ti la dans bebelusul

breadcrumb-header
invita-ti-la-dans-bebelasul

Invita-ti la dans bebelusul

Postat in de catre Nora Niculescu

 

Cuprins:

1.BENEFICIILE DANSULUI ASUPRA MAMEI SI A COPILULUI
2.PRECAUTII
3.UN SISTEM SANATOS DE PURTARE
4.CUM SE DESFASOARA O ORA DE DANS CU BEBE LA PURTATOR?

 

BENEFICIILE DANSULUI ASUPRA MAMEI SI A COPILULUI

Inca din perioada intrauterina, bebelusii se misca si danseaza.

Cu fiecare pas al mamei, cu fiecare schimbare de pozitie a ei, el se misca in lichidul amniotic.

In acelasi timp, sunetele si muzica sunt parte din realitatea lui inca de atunci.

Cel mai drag si familiar sunet pentru el este vocea mamei, insa printre cele mai dezvoltate simturi ale unui bebelus este sunetul. Iar muzica agreata de parinti, este ulterior agreata si de bebelusi.

Dupa nastere, toti bebelusii se simt cel mai bine si cel mai in siguranta tinuti in brate, deoarece acolo este reprodusa starea lor din burtica, iar amintirile de acolo sunt dragi pentru ei si inca foarte vii.

Dansul insa are multe beneficii suplimentare pentru dezvoltarea celor mici.

Studiile de antropologie au demonstrat faptul ca dansul ajuta bebelusul sa se dezvolte mult mai bine din punct de vedere cognitiv, social si senzoriomotor.

De asemenea, atunci cand mama danseaza impreuna cu bebelasul ei, contribuie la o relatie bazata pe un atasament de siguranta, foarte benefic pentru cel mic.

In plus, dansul impreuna cu bebelasul reduce stresul pe care acesta il poate resimti pe parcursul unei zile, facilitand in acelasi timp emotii pozitive si dorinta acestuia de a interactiona cu alti oameni si cu mediul inconjurator.

In plus, miscarea pentru copil este esentiala – faciliteaza circulatia lichidului cefalorahidian, care are un rol important de protectie imunologica si de transport al unor substante nutritive si hormoni (Feinberg & Mark, 1987).

Miscarea este esentiala in dezvoltarea oaselor (Gilsanz et al., 2006), iar o rutina de dans dinamic si de miscare este benefica bebelusilor care invata sa mearga deoarece ii ajuta sa dobandeasca o mai buna stabilitate si echilibru.

Reducerea stresului prin dans si dezvoltarea atasamentului sunt beneficii si pentru mama, nu doar pentru bebelas.

In plus, dansul ajuta mama sa-si imbunatateasca memoria, sa-si dezvolte flexibilitatea si reduce riscul aparitiei depresiei postnatale.

Suplimentar, dansul reduce riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, mai mult ca alte tipuri de activitate fizica.

PRECAUTII

Desi beneficiile dansului pentru mama si pentru bebe sunt multiple, este important sa fim atenti la cateva aspecte.

In cazul in care mama are probleme mari cu coloana vertebrala, este posibil ca tinutul in brate al bebelusului si miscarea impreuna cu el pe o perioada mai lunga de timp, sa fie contraindicate.

Iar in ceea ce priveste bebelasul, mama trebuie sa fie foarte atenta la sistemul de purtare pe care-l foloseste in timpul orelor de dans cu cel mic.

Un sistem de purtare ne-ergonomic poate sa deformeze in timp coloana si bazinul bebelusului, motiv pentru care alegerea sistemului de purtare este vitala.

Un sistem de purtare sanatos, ergonomic pentru bebe, va avea mereu grija de muschii si oasele celui mic nu doar in timpul unui curs de dans, ci si in viata de zi cu zi.

UN SISTEM SANATOS DE PURTARE

Va avea puntea dintre picioare lata, astfel incat materialul sa-i ajunga pana in spatele genunchilor, coapsele preluand astfel intreaga greutate a copilului si protejand coloana si bazinul.

In plus, un sistem ergonomic va proteja si spatele mamei, caci va distribui greutatea bebelasului in mod echilibrat.

La o ora de dans cu bebele la purtator, mama este incurajata sa vina ori cu un sling, ori cu un wrap, ori cu un SSC (Soft Structured Carrier).

Beneficiile purtarii bebelusilor sunt multiple, dar printre ele se numara si o mai buna distribuire a oxigenului in corpul copilului, o reglare mai facila a ritmului cardiac si a temeraturii, sunt stimulate activ toate simturile, iar purtatorul si bebelusul sunt intr-o imbratisare continua.

Ce poate fi mai frumos de atat?

CUM SE DESFASOARA O ORA DE DANS CU BEBE LA PURTATOR?

Ca in cazul oricarei activitati fizice, veti incepe cu cateva miscari de incalzire, urmate apoi de invatarea unor pasi de baza in dansurile latino gen salsa, mergengue, bachata.

Iar pe masura ce veti deveni tot mai siguri pe voi si pe miscarile voastre, veti asimila miscari tot mai complexe si mai distractive.

Nu va fie frica sa faceti lucruri impreuna cu bebelasii vostri.

Ei s-au nascut nu sa stea tintuiti in pat, ci sa cunoasca lumea, cu bune si cu rele.

Haideti sa incepem cu cele bune. Dansul si muzica sunt cadouri primite de omenire, sa le daruim si lor!

 

Analytics by Conversios