Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
Legea Drepturilor Pacientului in Romania – implicatii pentru femeia insarcinata
urmeaza sa nasc

Legea Drepturilor Pacientului in Romania – implicatii pentru femeia insarcinata

Am urmarit vineri seara acest film extraordinar de dur in realitatea lui si anume “The Business of Being Born”… Pentru cei care n-au auzit inca de el, filmul ofera o perspectiva reala asupra situatiei dramatice in ceea ce priveste sistemul maternal din SUA.

Cu toate acestea insa, din pacate, multe lucruri se regasesc si in sistemul nostru…

Perspectiva medicala asupra sarcinii, a travaliului si a nasterii, multitudinea de interventii nejustificate medical din Romania, separarea mamei de bebelus imediat dupa nastere, sunt toate lucruri care se intampla la noi in tara, acum. Si o multime de viitoare mame sunt nevoite sa treaca prin toate acestea.

In plus, Romania este tara in care nici macar legile nu se respecta asa cum ar trebui si cum ar fi normal.

Din nefericire, putini sunt cei care stiu de Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind drepturile pacientului.

In baza acestei legi, pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.

De cate ori se intampla in maternitatile din Romania, ca medicul sa ofere genul acesta de informatii mamei aflate in travaliu? Din pacate, de multe ori auzim situatii in care e sugerata cate o interventie, fara a se expune si riscurile.

Si nici un fel de interventie medicala nu este lipsita de riscuri. Dar aproape niciodata nu aflam despre posibilele efecte negative ale epiduralei de exemplu.

Femeile din Romania trebuie sa invete ce este acela consimtamant informat! Trebuie sa se implice in deciziile care le vor afecta in mod direct pe ele sau pe bebelusii lor! In mod cert trebuie sa pornim de la premisa ca personalul medical este competent, profesionist si ca urmareste binele mamelor, insa acest lucru nu exclude o informare corecta si completa si din timp cu privire la tot ceea ce se intampla cu viitoarea mama si cu bebelusul sau pe toata durata sederii in spital.

Vorbim aici de un proces intreg, care cu siguranta se va desfasura pe durata a catorva ani de zile, insa in final, daca fiecare femeie care va naste va reusi sa ia decizii informate si sa se implice activ in “povestea” ei, vom fi cu un pas mai aproape de normalitate.

Cursurile prenatale de orice fel ar fi ele – Cursuri Lamaze, Scoala mamei, Cursuri de puericultura, Cursuri pentru gravide – urmaresc printre altele sa ajute mama sa aiba parte de cea mai frumoasa experienta a nasterii, dupa cum si-o defineste fiecare.

Iar un punct important pentru aceasta, este ca mama sa stie ce intrebari sa puna in momentul in care ajunge la spital in travaliu si pana cand pleaca de acolo catre casa cu bebelusul in brate, astfel incat sa fie informata si sa poata sa participe la deciziile ce tin de sanatatea ei si a bebelusului sau.

Va recomand filmul “The Business of Being Born”, cu mentiunea ca sunt surprinse acolo si cateva nasteri reale, atat naturale, cat si prin cezariana (asta pentru cei care nu se simt inca pregatiti sau nu-si doresc sa vada asa ceva).

Distribuie

Lasă un răspuns