Coș

No products in the cart.

Blog
>
>
>
Nasterea cu epidurala – inlesnita de minge tip aluna
nasterea cu epidurala si mingea aluna

Nasterea cu epidurala – inlesnita de minge tip aluna

Creata pentru a fi folosita la pregatirea sportiva, aceasta minge – peanut ball – isi dovedeste cu prisosinta utilitatea in timpul celui mai intens exercitiu fizic: nasterea.

Prin beneficiile aduse, isi merita locul in recuzita doulelor cu experienta, in special la nasterea cu epidurala.Am aflat prima data de mingea aluna – peanut ball – dintr-un articol de specialitate, cand eram in plin proces de formare ca doula.

Nu vazusem acest tip de minge pana atunci si eram familiarizata doar cu cea clasica de travaliu.

Dar argumentele in favoarea ei m-au convins sa comand una – tocmai din Canada – si s-o pun la treaba!

Prin ce se recomanda mingea aluna?

Aceasta minge lunguiata este utilizata preponderent pentru confortul mamelor care opteaza pentru nasterea cu epidurala.

Ea este sprijinul perfect pentru picioare si faciliteaza adoptarea si mentinerea unor pozitii care ajuta la deschiderea bazinului mamei.

Cum epidurala impune restrictionare la pat pe majoritatea duratei travaliului, mingea aduce mamelor intinse la orizontala avantajele pe care gravitatia le aduce celor care au travaliul in picioare.

In ce pozitii se foloseste la nasterea cu epidurala?

Cel mai frecvent, aceasta poate fi folosita in doua pozitii. Intr-una din ele, mama este intinsa la orizontala, intr-o parte, si prinde mingea intre picioare.

Aceasta pozitie ajuta la deschiderea bazinului si la rotirea bebelusului asezat posterior, cu coloana lui pe coloana mamei.

Cealalta pozitie comuna este cu mama stand intr-un plan semi-inclinat, cu un picior pe minge si cu celalalt pe langa ea.

Aceasta pozitie faciliteaza dilatarea si coborarea bebelusului, daca acesta este pozitionat corect pentru nastere.

mingea aluna in nasterea cu epidurala - pozitii

sursa foto: www.scienceandsensibility.org

Mai exista si alte pozitii in care poate fi folosita aceasta minge, dar in toate este esential confortul mamei.

De fiecare data doula trebuie sa fie atenta la acest aspect si sa se plieze dupa nevoile femeii in travaliu.

Ce spun studiile stiintifice despre aceasta minge ?

Exista un studiu stiintific efectuat in 2011 de catre Tussey and Botsois, care a urmarit eficienta eficienta utilizarii mingii aluna in nasterea cu epidurala pentru facilitarea progresiei travaliului.

Desi numarul de subiecti este mic – doar 200 – concluziile studiului sunt imbucuratoare: mingea aluna a scurtat durata travaliului cu 90 de minute fata de grupul de control, care nu a folosit mingea.

Ce spune experienta de doula ?

Sunt cateva concluzii comune majoritatii doulelor care folosesc aceasta minge:

– mamele care nasc fara epidurala tind sa adopte pozitii vertical si simt mai degraba utilitatea gravitatiei, de aceea mingea aluna e folosita cu precadere la nasterea cu epidurala

– atunci cand mama foloseste mingea aluna, e necesara schimbarea pozitiei – stanga/dreapta, respectiv piciorul drept/stang sus pe minge si celalalt pe langa ea – la fiecare 1-2 ore, sau chiar mai des, daca mama doreste

– deoarece in Romania nu este suficient de cunoscuta, este necesar ca doula sa explice cadrelor medicale care este rolul acesteia si sa se asigure ca nu exista nici un fel de contraindicatii medicale in folosirea ei, inainte de a o propune mamei

Mingea aluna pare ciudata si este putin cunoscuta chiar si ca accesoriu pentru exercitiile fizice.

Iar daca mingea rotunda incepe sa apara timid in salile de nasteri din maternitati, chiar si cele de stat, aluna pare sa fie cu totul straina personalului medical.

Daca ti-o propun ca doula, ai fi curioasa s-o incerci?

Distribuie

Lasă un răspuns